Kijk je rijk voor organisaties

In het kort

Binnen jouw organisatie interactievaardigheden verbeteren door middel van videofeedback

De interactievaardigheden zijn de 6 belangrijkste vaardigheden in de omgang met kinderen. Het is de kern van de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang. Bijna iedereen kent ze en begrijpt het belang, maar hoe breng je deze nou op een aantrekkelijke manier binnen je kinderopvangorganisatie onder de aandacht? Kijk je rijk biedt de oplossing!

Kijk je rijk is een uniek trainingspakket voor de kinderopvang en dé manier om binnen je organisatie de interactievaardigheden te verbeteren.

Wat maakt Kijk je rijk uniek

 • Gemaakt met het NCKO, vanuit wetenschappelijke inzichten, met de inhoud van de interactievaardigheden zoals deze door hen ontwikkeld zijn.
 • Splinternieuwe videobeelden gemaakt in de kinderopvang. Hierdoor is het mogelijk dat zowel pedagogisch medewerkers als pedagogisch coaches zelfstandig aan de slag kunnen met het herkennen van de interactievaardigheden.
 • Leren met je hele organisatie vanuit dezelfde pedagogische inhoud. Dit maakt de training zeer effectief voor een brede verbetering op het gebied van interactievaardigheden.
 • Geen eenmalige training maar een manier leren om de opgedane kennis te borgen in de organisatie.  
 • Mogelijkheid tot een eigen online leeromgeving waarin de pedagogisch coach en pedagogisch medewerker leren over de interactievaardigheden en communiceren over het coachtraject. Zij kunnen onderling videobeelden delen en bekijken, hebben toegang tot actuele gedragslijsten, kijklijsten en werkboekjes én delen deze ingevuld via de omgeving.

Gebaseerd op feiten uit wetenschappelijk onderzoek van NCKO:
“Videofeedback verbetert de interactievaardigheden binnen de kinderopvang.”

Waarom Kijk je rijk?

Omdat interactievaardigheden en videofeedback zo goed bij elkaar passen

Uit onderzoek van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO*) blijkt dat individuele videofeedbacktraining van pedagogisch medewerkers hun interactievaardigheden verbetert. Alle reden voor het NCKO en Kans² om de handen ineen te slaan en de evidence based training van het NCKO te vertalen naar praktijkgerichte versie voor de kinderopvang: Kijk je rijk.

*Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld.

Omdat dezelfde (pedagogische) taal spreken belangrijk is

Pedagogisch coaches hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van pedagogisch medewerkers. Om vanuit gelijkwaardigheid de interactievaardigheden te verbeteren, is het van belang dat zowel de pedagogisch medewerkers als de pedagogisch coaches dezelfde taal spreken.

Kijk je rijk speelt hierop in door voor beide doelgroepen dezelfde inhoud beschikbaar te maken in een aantrekkelijke, interactieve e-learning. De pedagogisch medewerkers en coaches leren bij Kijk je rijk eerst over de interactievaardigheden (wat is sensitieve responsiviteit? Wat is begeleiden van interacties?). Een onmisbare stap voor een succesvol (video)coachtraject.

Omdat je interactievaardigheden op beeld leert herkennen

Voor gedragsverandering is het belangrijk eerst de interactievaardigheden op beeld bij de ander herkennen. Pedagogisch coaches en pedagogisch medewerkers leren dit in de e-learning. Pas wanneer je op beeld de interactievaardigheden herkent, kun je met je eigen beeld aan de slag.

Omdat je de pedagogisch medewerker in zijn kracht zet en positief coacht vanuit gelijkwaardigheid

Doordat zowel de pedagogisch coach als de pedagogisch medewerker geleerd hebben hoe zij naar het beeld naar de interactievaardigheden kijken, vindt er een gelijkwaardig gesprek tussen pedagogisch medewerker en pedagogisch coach plaats. De pedagogisch medewerker ervaart autonomie om met de pedagogisch coach in gesprek te gaan en de interactievaardigheden te ontwikkelen, omdat zij hier dezelfde kennis en vaardigheid in het herkennen van interactievaardigheden heeft opgedaan.

Wat zijn de pijlers van Kijk je rijk?

Pedagogisch medewerkers hebben kennis nodig van de interactievaardigheden om ze te kunnen herkennen, toepassen om vervolgens hun gedrag te kunnen veranderen. Een onmisbare stap voor een succesvol (video)coachtraject. De pijlers zijn dan ook:

 • Herkennen van de interactievaardigheden bij de ander (in de e-learning);
 • Ontdekken van de interactievaardigheden bij jezelf (op beeld);
 • Ontwikkelen van de interactievaardigheden met je pedagogisch coach (tijdens gesprekken).

“Je krijgt gewoon zin om te ontdekken hoe je collega’s in de kinderopvang dit aanpakken.”

Deelnemer Interactievaardigheden

Kijk je rijk voor…

Pedagogisch coaches – individueel

In deze training staat het 1-op-1 coachen met videobeelden op interactievaardigheden centraal. De pedagogisch coach begeleidt een pedagogisch medewerker gedurende de training met als resultaat verbeterde inzet van interactievaardigheden bij de pedagogisch medewerker. Tijdens deze training wordt de pm’er op de groep gefilmd en de pedagogisch coach filmt zichzelf tijdens de coachgesprekken.

Pedagogisch coaches – team

Als vervolg op de training Kijk je rijk – pedagogisch coaches – individueel, bieden we de training videofeedback voor het team, Hierin leert de pedagogisch coach hoe hij/zij videofeedbackgesprekken kan inzetten bij het team met als doel: samen afspraken maken om de kwaliteit te borgen op de groep.

Het traject bestaat uit een startbijeenkomst, 2 peergesprekken en intervisiemomenten met de groep, en een afsluitende bijeenkomst.
Deze training is alleen incompany mogelijk.

Pedagogisch medewerkers

In deze e-learning leert de deelnemer wat elke interactievaardigheid inhoudt, welke signalen kinderen aangeven en hoe je hier passend op kan reageren. Dit aan de hand van praktische dilemma’s van collega’s in de kinderopvang en inspirerende verhalen. Vooral veel oefenen met het herkennen van de interactievaardigheden aan de hand van videobeelden die zijn opgenomen zijn in de kinderopvang. Super herkenbaar!

Meer lezen?

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Wil je een demo ontvangen of up to date blijven voor Kijk je rijk voor de BSO?

Blijf op de hoogte over de nieuwe e-learning Kijk je rijk voor de BSO. Vul je gegevens in en ontvang onze updates.

Updates ontvangen over Kijk je rijk

  Wat leuk dat jij op de hoogte wilt blijven over Kijk je rijk
  Organisatie

  Jouw voornaam en achternaam

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  captcha

  Incompany

  Meer dan 12 deelnemers aanmelden? Of de e-learning combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer?
  Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat!

  Vrijblijvende offerte aanvragen

   Organisatie

   Jouw naam

   Naam training/opleiding

   Aantal deelnemers aan de e-learning

   Telefoonnummer

   E-mailadres

   Korte beschrijving van jouw vraag

   Neem de validatiecode over
   captcha