Nieuws

 • Aan de slag met Uk & Puk

  Aan de slag met Uk & Puk

  ‘Kleurrijk, overzichtelijk en makkelijk toepasbaar voor de pedagogisch medewerker,’ zo beschrijft trainer Viola Kruithof totaalprogramma Uk & Puk voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Uitgangspunten zijn de directe factoren uit het kwaliteitsmodel van Riksen-Walraven. Het is gericht op de brede ontwikkeling van het kind. Zoals rekenprikkels de taal-, motorische, en sociaal-emotionele ontwikkeling.

  Lees meer »

 • Boekrecensie: Thuis in Taal

  Boekrecensie: Thuis in Taal

  Verbinding tussen (voor)school en thuis is een belangrijke schakel om te werken aan taalontwikkeling van jonge kinderen en daarmee aan kansengelijkheid. Het boek Thuis in Taal motiveert je de verbinding met ouders te onderzoeken en te verbeteren.

  Lees meer »

 • E-school Kinderopvang.nl wordt Kans²

  E-school Kinderopvang.nl wordt Kans²

  Na een jarenlange samenwerking tussen E-school Kinderopvang van Clarine de Leve en Kans² van Vincent Polman zijn de twee organisaties samengevoegd.

  Lees meer »

 • Boekrecensie Geweldloze communicatie

  Boekrecensie Geweldloze communicatie

  ‘Elke vorm van geweld is een tragische uiting van onze onvervulde behoeften’, is een uitspraak van Marshall Rosenberg, grondlegger van de persoonsgerichte benadering. Het boek ‘Geweldloze communicatie’ van Nathalie Archard richt zich op de praktische toepasbaarheid van Rosenbergs methode.

  Lees meer »

 • Boekrecensie Expressieve kindercoaching

  Boekrecensie Expressieve kindercoaching

  Kinderen uiten zich gemakkelijker als ze spelen of iets maken. Veel professionals die werken met kinderen zullen dit wellicht herkenbaar vinden. Ik herinner mij bijvoorbeeld een moment op de buitenschoolse opvang. Tijdens een themaweek Azië gingen we met de kinderen spelenderwijs mediteren.

  Lees meer »

 • Boekrecensie Mijn druppel op de gloeiende plaat

  Boekrecensie Mijn druppel op de gloeiende plaat

  Toekomstoptimisme geïnspireerd door de wijsheid van kinderen. Als wij met de verwonderde blik van kinderen naar de wereld zouden kijken, zou deze er heel anders uitzien. In dit boek word je als lezer meegenomen in dit gedachtegoed, vanuit het perspectief van de schrijver.

  Lees meer »

 • Boekrecensie Pistoia, een cultuur van het jonge kind

  Boekrecensie Pistoia, een cultuur van het jonge kind

  De stad Pistoia staat bekend om haar rijke peda­gogische cultuur, die professionals en beleidsmakers uit andere landen inspiratie biedt om te investeren in het verhogen van de kwaliteit en in een inclusief beleid voor alle kinderen.

  Lees meer »

 • Snel (weer) gekwalificeerd aan de slag op de groep

  Snel (weer) gekwalificeerd aan de slag op de groep

  Je werkt al jarenlang met kinderen, maar opeens blijken je diploma’s verouderd. Of je wil graag een carrièreswitch maken, maar niet jaren de schoolbanken in. Brenda, Iza en Khadija maakten dit mee.

  Lees meer »

 • Boekrecensie Aandachtige betrokkenheid als pedagogische houding

  Boekrecensie Aandachtige betrokkenheid als pedagogische houding

  Aandachtige betrokkenheid wordt ook wel gekenmerkt als een ‘zachte pedagogische kracht’, een kracht die zich subtiel afspeelt voorbij het zichtbare.‘

  Lees meer »

 • Een stage is meer dan een kijkje nemen op de werkvloer

  Een stage is meer dan een kijkje nemen op de werkvloer

  Hoe ziet goede stagebegeleiding eruit? Melissa Albers, trainer van de trainer Stagebegeleiding en de training Praktijkbegeleider, vertelt erover.

  Lees meer »

 • Haal meer uit VVE met een VVE-training

  Haal meer uit VVE met een VVE-training

  Wat maakt de VVE-programma’s zo bijzonder en waarin verschillen ze van elkaar?  VVE-trainers van Kans Kwadraat lichten Piramide, Uk & Puk, Startblokken en de VVE basistraining toe en leggen uit waarom ze hier enthousiast over zijn.

  Lees meer »

 • Zijinstromers in de kinderopvang

  Zijinstromers in de kinderopvang

  Werving van zijinstromers voor de kinderopvang is een veel gebruikte methode om personeel aan te trekken. Maar wie zijn de zijinstromers en welke talenten brengen zij mee? Kans Kwadraat geeft zes tips voor een goede introductie op de werkvloer.

  Lees meer »