Blog Tips voor meer vitaliteit en veerkracht (deel 2)

Herstel jouw vitaliteit en veerkracht

Vitaliteit en Veerkracht zijn kenmerken van de natuur, van onze natuur! Voel je je momenteel tegenovergesteld? Onderzoek dan wat jouw natuurlijke staat van zijn belemmert. Onze vitaliteitstrainer Joycelyn Bartlett geeft 3 tips die jouw gevoel van veerkracht en vitaliteit helpen herstellen en behouden.

Tip # 4 Stap uit de stresscyclus

Doorbreek de vicieuze cirkel van stress

Stress is het signaal van jouw  ‘natuur’ die je vertelt dat er iets niet helemaal in orde is. Ons brein schiet in de oplossingsmodus en deze gedachtenstromen vol zorgen, plannen en ideeën verhogen het stressniveau in jouw lichaam.  Stress belemmert ons helder denkvermogen, brengt ons lichaamsysteem uit balans en beïnvloed onze kwaliteit van slaap. Waardoor we steeds meer energie verliezen. Hoe stap je hieruit?

Geef zelfzorg prioriteit

 • Kies elke dag iets wat je voor jezelf doet- denk in kleine stapjes
 • Beweeg dagelijks 30 minuten mindful
 • Met aandacht uit hoofd in lijf- bewust van al je zintuigen
 • Verleg je focus van gedachtenstromen
 • Las een piekerpauze in en kies de rest van de dag bewust waar jij je aandacht op wilt richten

Tip # 5 Gebruik de kracht van jouw gedachten

Gedachtekracht; Placebo of Nocebo

Het placebo-effect gaat over een positieve invloed die we in ons lichaam genereren door een positieve verwachting en vertrouwen. Echter het tegenovergestelde, het nocebo-effect bestaat net zo goed. Misschien herken jij de invloed van deze effecten ook in jouw leven? Door aandacht te geven aan positieve gedachten én de positieve gevoelens die daar mee samenhangen, laat je jouw gedachtekracht voor je werken.

Wees je bewust van je gedachten en kies welke je aandacht geeft en welke je laat gaan. Gebruik zoveel mogelijk invalshoeken om situaties te overdenken en beslissingen te nemen;  Wat zegt mijn ratio? Wat zegt mijn gevoel? Wat zegt mijn herinnering? Wat zegt mijn verbeelding? etc. Dit verruimt je blikveld en jouw creativiteit. Het opent de weg richting jouw doelstellingen.

Oefening gedachtekracht

 • Waar word je blij van? Waar ben je dankbaar voor? Voor wie of wat voel je liefdevolle vriendelijkheid in je opkomen?
 • Stel je dit zo levendig mogelijk voor en voel hoe deze positieve gedachten zich vertalen in lichaamssensaties.
 • Breng je aandacht naar je hartgebied en stel je voor hoe je dit gevoel in en uitademt door je hartstreek. 
 • Adem tenminste 3 minuten op deze manier.
 • Neem dan een situatie voor ogen die lastig voor je is.
 • Blijf contact maken met de positieve gevoelens en wees nieuwsgierig naar de keuzemogelijkheden die vanuit dit gevoel in je opkomen met betrekking tot die situatie.

Tip #6 Vergroot jouw (zelf)kennis en versterk jouw vaardigheden voor vitaliteit en veerkracht

Ieder mens ontwikkelt zich in contact met zijn omgeving. Jouw natuurlijke aanleg vormt zich verder in relatie met je ouders/verzorgers, de buurt waarin je bent opgegroeid, de scholing die je hebt ontvangen, de cultuur waarin je bent grootgebracht etc.

Jouw reactie op specifieke situaties en de betekenis die je daaraan geeft is gekleurd door al jouw ervaringen en opgedane kennis en daarmee uniek aan jou.  Alleen dit besef al kan meer begrip brengen waarom jij misschien anders reageert op een situatie dan een ander.  Als je beter begrijpt waar een (belemmerend) reactiepatroon vandaan komt kun je daar met meer compassie mee omgaan. Compassie voor jezelf én voor de ander. Zo leer je automatische gedragspatronen die niet helpend zijn overstijgen.

Om jouw fundament voor het behouden van vitaliteit en veerkracht verder te versterken is het goed om je zelf goed te kennen. Wat zijn jouw stressoren? Welke overtuigingen hangen daarmee samen? Hoe vertaalt de stress zich in jouw lichaam? Ben je je bewust van jouw lichaamsreacties? En hoe kun je deze reguleren? Zo train je jouw vaardigheden om steeds vaker bewuste keuzes te maken die de verandering brengen die jij wenst.

Wil jij met jouw team vitaler worden?

Volg de workshop Vitaliteit en veerkracht in de kinderopvang

Leer, ontdek en ervaar welke factoren bijdragen aan vitaliteit en veerkracht. Voor jouzelf en voor  jouw collega’s.