Boekrecensie Help/hoera ik ga leidinggeven!

Stappenplan voor een succesvolle start

Op startende leidinggevenden komt nogal wat af. Wat voor leidinggevende wil je zijn? Wanneer lever je kwaliteit? Hoe bereid je je voor op deze uitdagende rol? Hoe zorg je voor een duurzame uitvoering van je rol? Het boek ‘help/hoera, ik ga leidinggeven’ neemt je mee in de basisbeginselen van het leidinggeven.

“Leidinggevenden kunnen de levens van medewerkers positief veranderen.”

Het boek is geschreven door Lennart van der Kraan, leiderschapscoach. Hij ziet dat leidinggeven in de praktijk volkomen anders kan zijn dan wat je leest in boeken. In het voorwoord legt hij uit vanuit welke urgentie hij dit boek heeft geschreven. Hij vertelt dat het hem raakt als hij ziet dat medewerkers het plezier in hun werk door mismanagement verliezen.

Lennart: ‘Ik ken verhalen over leidinggevenden die er persoonlijk voor hebben gezorgd dat medewerkers ziek thuis kwamen te zitten. Maar gelukkig ken ik ook verhalen over leidinggevenden die de levens van medewerkers positief hebben veranderd.’ En laat dat laatste nu zo belangrijk zijn in de kinderopvang, een branche die verkeert in personele nood.

Informeel en praktijkgericht

Het boek kent een duidelijk begin, midden en eind. De schrijfstijl is informeel, wat ervoor zorgt dat je als lezer de theorie makkelijk tot je kan nemen. Ook voel je je verbonden met de auteur, doordat hij praktijksituaties schetst uit zijn eigen carrière als leidinggevende. Je start in het deel dat gaat over succesvolle voorbereiding, vervolgens word je meegenomen in het succesvol starten. Lennart sluit af met succesvol blijven en op het laatst daagt hij je uit een succesplan te schrijven.

Ieder hoofdstuk bevat opdrachten en een checklist om door te gaan naar het volgende deel. Kortom, een praktisch boek dat je uitnodigt om tot actie te komen.

Grip op leidinggeven

Het eerste deel – succesvol voorbereiden – richt zich op de betekenis van leiderschap, jezelf leren kennen op het gebied van leidinggeven en kennismaken met je organisatie. De auteur haalt modellen en denkwijzen aan van andere schrijvers en ontwikkelingspsychologen. Zelfs als startende leidinggevende blijft de theorie behapbaar en wordt meteen de koppeling gemaakt naar de praktijk.

In deel twee – succesvol starten – gaat het over samenwerken met je éigen leidinggevende, leidinggeven aan je team en hoe jij jouw kostbare tijd kunt indelen. Wat ik hierbij vernieuwend vind, is de drietrapsraket van de Grip-methode die Van der Kraan aanhaalt.

Deze drietrapsraket bestaat uit je agenda, je takenlijst en je e-mail. Vooral de zin van Greg McKeown spreekt mij aan: ‘Onthoud dat wanneer jij je eigen prioriteiten niet bepaalt, iemand anders dit voor je doet.’ Ik ben ingegaan op het advies van de auteur en ben mij verder gaan inlezen in de Grip-methode.

Deel drie gaat over succesvol blijven. Leidinggeven is niet puur alleen een mijlpaal die je kunt bereiken, het vergt duurzame aandacht om je te blijven ontwikkelen. Ook dit deel, net als alle andere, sluit af met een samenvatting en een checklist over de behandelde hoofdstukken.

In deel 4 maak je een succesplan. Middels een QR-code kan je een format voor jouw succesplan downloaden plus alle opdrachten uit het boek. Na het lezen van het boek kan je hiermee direct aan de slag gaan.

Urgentie

In dit boek worden er wetenschappelijke feiten gedeeld, maar het maakt steeds direct de koppeling naar de praktijk. Als lezer merk ik dat ik soms juist benieuwd word naar de wat verdiepende theoretische slag. Desondanks begrijp ik de insteek van dit boek, de ondertitel is niet voor niets ‘een verrassend simpel stappenplan voor een succesvolle start’.

Dit boek nodigt je uit kritisch naar jezelf en je eigen handelen te kijken. Jij als leidinggevende kan een enorme impact hebben op je personeel, zowel positief als negatief. Ik weet zeker dat als meer (startende) leidinggevenden impactbewust leren handelen, zij kunnen werken door te zeggen ‘ik ben de leidinggevende die ik wil zijn en waar mijn collega’s recht op hebben’.

Marieke, Anne en Ramona schrijven om en om boekrecensies voor de uitgaves van het vakblad Bestuur Beleid Management en Pedagogiek in het Kindcentrum. Anne schreef deze recensie www.bbmp.nl

Help/hoera, ik ga leidinggeven| Lennart van der Kraan| 157 pagina’s| Uitgeverij Van Duuren management| 2023