Boekrecensie Vind je sprankelkracht

Ontwikkel jouw unieke talenten en vergroot je werkgeluk

Het voldoen aan bepaalde maatstaven is diep geworteld in onze maatschappij. Dit begint al in ons vroege leven op het consultatiebureau en loopt door in ons werkend leven. De focus ligt veelal op wat je nog niet kunt. Misschien herken je het: in gesprek met jouw leidinggevende komen weer dezelfde ontwikkelpunten naar voren. En eerlijk, van die punten weet je vaak zelf al dat je daar minder goed in bent. Wat doet het focussen op deze ontwikkelpunten met ons en… kan het ook anders? Kruijssen vindt van wel, namelijk door het ontwikkelen van jouw sprankelkracht!  

Haar boek ‘Vind je sprankelkracht’ biedt een benadering die focust op het ontdekken en ontwikkelen van je talenten. Dat geeft veel meer energie en werkplezier. Een boek voor HR-medewerkers, leidinggevenden en voor ieder individu die zich persoonlijk wil ontwikkelen.

Sprankelkracht

Is dit dan het zoveelste talentenboek? Nee, Kruijssen geeft aan dat sprankelkracht verder gaat. Sprankelkracht staat volgens haar voor ‘het gevoel dat je hebt als jouw talenten, competenties, kernwaarden en hartenwens (jouw persoonlijke missie) samenkomen’. Iedereen kan zich daarbij vast wel iets voorstellen. Je doet dan werk dat helemaal bij je past, je gemakkelijk afgaat, energie geeft en van betekenis is. Het boek is ook meer een praktisch werkboek waarmee je jouw persoonlijke sprankelkracht kan vinden of anderen kan helpen dit te ontwikkelen. Kruijssen benoemt daarbij dat het vinden van je sprankelkracht een proces is dat je niet binnen een paar uur gevonden hebt.

Sprankelkracht in jouw werkcontext

Het kunnen inzetten van jouw sprankelkracht heeft positieve effecten op jouw werkgeluk en persoonlijke groei. Als je iets goed kan, en je kan dat verder ontwikkelen, geeft dat energie. Vooral omdat je hiermee veel meer groei kan bereiken dan wanneer je met je zwakke punten aan de slag gaat. Maar Kruijssen waarschuwt wel dat sprankelkracht geen happiology is. Natuurlijk moet je nog steeds de taken uitvoeren die bij je functie horen. Alleen de manier waarop je met deze werkzaamheden omgaat kan een wereld van verschil betekenen voor je werkplezier. De schrijfster geeft tips om een werkcontext te creëren die zoveel mogelijk bij jouw sprankelkracht past. Dat vind ik ook het mooie aan het boek: je wordt bewust gemaakt dat jij er zelf voor kunt zorgen om in jouw werk meer sprankelkracht te vinden.

Bijvoorbeeld door versnipperde taken waar je geen energie van krijgt samen te voegen op één moment in de week, zodat je je er de rest van de week niet meer mee bezig hoeft te houden. Of door te kijken in je team wie waar energie van krijgt en hoe je taken dan logischerwijs anders kunt verdelen.

Bij elke functie zijn er werkzaamheden waar misschien niemand energie van krijgt of die er nu eenmaal bij horen. Ook kun je deze werkzaamheden voor jezelf leuker maken door er een wedstrijdje van te maken om een taak steeds iets sneller of beter te willen doen. Of juist op een manier te doen die beter bij je past. Ik zag zelf een pedagogisch medewerker voor me die in plaats van een stukje schrijft in de ouderapp, juist een stukje inspreekt of zingt. Wedden dat ze meer plezier uit de overdracht haalt?

Zelf aan de slag

Kruijssen put uit verschillende bronnen waar zij haar sprankelkrachttheorie op baseert. Denk aan goeroes rondom talentontwikkeling Luk Dewulf en Els Pronk. Daarnaast komen ook inzichten uit de positieve psychologie en de neurowetenschappen aan bod.

Het is een prettig leesbaar en praktisch (werk)boek. Als je eenmaal begonnen bent, heb je zin om zelf aan de slag te gaan. Vanuit een stevige theoretische basis wordt je stap voor stap meegenomen om jouw eigen sprankelkracht te vinden. En dat kan op verschillende manieren. Het boek biedt genoeg opties om een werkvorm te kiezen die bij je past. Bijvoorbeeld een talententest waarmee je jouw talenten ontdekt, of juist een meditatieoefening waarin je terugdenkt aan een moment wanneer je op je best was. Of door het doen van de kwispelcheck. Deze laatste geef ik dan ook graag mee: vraag jezelf gedurende de dag een aantal keer af hoe je staart erbij hangt. Ben je aan het kwispelen bij wat je doet? Of hangt je staart naar beneden? Voor iedereen die op zoek is naar zijn sprankelkracht en meer werkgeluk is dit een mooie eerste stap.

Medewerkers van Kans² schrijven boekrecensies voor de uitgaves van het vakblad Bestuur Beleid Management en Pedagogiek in het Kindcentrum.
Ramona schreef deze recensie www.bbmp.nl

Vind je sprankelkracht | Jessica Kruijssen | ISBN 9789024458691 | 240 pagina’s | 2024 uitgeverij Boom

Meer leren?

DISC in de kinderopvang

Met DISC ontdek je eigen gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen en leer je die van anderen beter te begrijpen. Je leert hoe verschillende gedragsstijlen elkaar aanvullen en waar spanningen kunnen ontstaan. Ook krijg je praktische tips om effectiever te communiceren, beter samen te werken en voor het constructief oplossen van conflicten.

Training Kennismaking met de kinderopvang voor leidinggevenden

Ben jij als leidinggevende nieuw in de sector kinderopvang? Wil je meer pedagogische kennis opdoen en leren hoe je deze kennis toepast bij de invulling van jouw rol in de kinderopvang? Dan is deze training iets voor jou! Zo weet je wat belangrijk is in de begeleiding van kinderen en kan jij jouw team pedagogisch aansturen en motiveren waar nodig.