Dagverslag – Trainersdag 2023

Verbinding ten top

Wat een succes was onze enige echte trainersdag afgelopen vrijdag 10 november in Hofclub Utrecht. Maar liefst 40 trainers hadden deze dag vrij gehouden om zich te laten inspireren. Wij genieten nog na: elkaar ontmoeten, nieuwe ideeën en veel inspiratie in de workshop Omdenken. Kortom: verbinding met elkaar.

Toptrainers

Trainer Anne Bijsterbosch was moderator van de trainersdag, zij stelde het hele team voor en had de taak alle trainers in het zonnetje te zetten. En dat is gelukt. Met waarderingscijfers die de deelnemers hebben gegeven afgelopen jaar: trainingen werden met een 8,4 beoordeeld en de deskundigheid werd door 96% van de deelnemers als goed of zeer goed beoordeeld. Toptrainers!

Onderwijskundige Marieke Platenkamp vertelde kort over het trainersplan en de online leeromgeving. Uit de Q&A met directeur Vincent Polman en operationeel manager Johan Steltman blijkt dat Kans² enorm aan het groeien is. Het team wordt groter, het kantoor, het trainingsaanbod en ook het aantal groepen deelnemers is afgelopen twee jaar gigantisch gegroeid. Mede door de NL leert door subsidie, en dat effect blijkt blijvend te zijn. Kans² wordt door steeds meer klanten gezien als vaste opleidingspartner, werkt aan duurzame klantrelaties met maatwerktrajecten.

Omdenken versus vastdenken

Tot slot leerden we anders naar problemen te kijken in een wervelende Omdenkshow vol humor en zeer herkenbare sketches. De printer is verplaatst dus nu moet ik veel verder lopen, wat is dat nou voor onzin? De afwasberg is enorm op het werk en niemand ruimt nooit iets op, behalve ik. Het zijn herkenbare situaties van kleine problemen die tot de verbeelding spreken. Maar hoe los je dit nou op?

Zoals de Omdenkers al aangaven: “We worden steeds weer geconfronteerd met nieuwe problemen, die we met bestaande manieren van denken willen oplossen. Dat lost het probleem vaak niet op, het maakt het juist erger. We gaan dan ’vastdenken’: een ‘oplossing’ die van een probleem een ramp maakt.”

Aan de slag dus!

We ontdekten inderdaad dat we problemen op de verkeerde manier benaderen en vooral hoe we het voortaan anders kunnen doen. Dat we vaak vergeten de werkelijke feiten te checken. Hoe groot is die afwas dan die elke dag blijft staan, en hoeveel tijd kost je dat? Zonder de feiten kan je het echte probleem niet oplossen.

We blijken problemen ook al snel te kaderen. Het meest foute antwoord op de vraag ‘Wat is de hoofdstad van Frankrijk?’ is niet Barcelona of China. Een beter antwoord is iets wat niet met geografie te maken heeft (daar heb je dat kader weer!).  Bijvoorbeeld stoel, de zee of een pen. Hoe meer je vasthoudt aan die kaders, hoe groter de kans op vastdenken en hoe lastiger het wordt om een omdenk-oplossing te vinden.

Ja-maar? Ja-en?

We leerden de kracht van het Ja-zeggen. Ja-maar is geen echte Ja, eerder een nee, of een misschien. Ja-en heeft veel meer impact, omdat je daarmee gedwongen wordt in mogelijkheden te denken in plaats van in obstakels. 

We ervaarden ook de zin en onzin van klagen (over die printer en die afwas), meer verbinding te vinden met elkaar en een paar ultieme omdenktips om luie pubers aan hun huiswerk te krijgen. Vertel ze maar dat het wel gezellig is als ze blijven zitten, dan wonen ze nog fijn een jaartje extra thuis;)  Dat schijnt meer effect te hebben dan boos worden, begrip tonen en heel veel ander logisch gedrag bij elkaar.

Je snapt het al, iedereen liep met een dosis inspiratie en goede voornemens de zaal uit. Tijdens de heerlijke lunch was er een gezellig geroezemoes. Trainers leerden elkaar kennen, wisselden tips uit en praatten nog na over alles sessies.

We hebben na afloop zoveel lieve en fijne reacties ontvangen, volgend jaar weer! Oja, de fantastische foto’s zijn gemaakt door Jonathan Krijgsman.