Wat maakt Kijk je rijk zo waardevol?

De zes interactievaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van de pedagogische kwaliteit. Zoek je een effectieve manier van coaching om deze vaardigheden te ontwikkelen bij medewerkers binnen jouw organisatie? De beeldcoachmethode Kijk je rijk biedt de oplossing. Hiermee leren coaches een pedagogisch medewerker coachen op de interactievaardigheden door middel van videobeelden.
1. De interactievaardigheden als kapstok voor coaching
De coaching heeft een duidelijke focus. Het gedrag en handelen van de pedagogisch medewerker met de kinderen wordt gekoppeld aan de interactievaardigheden. Dit geeft structuur aan de gesprekken en draagt bij aan concrete gedragsverandering.
Zowel de coach als de pedagogisch medewerker die wordt gecoacht volgen de e-learning ‘Interactievaardigheden’. Doordat beiden dezelfde kennis opdoen, spreken ze tijdens coachgesprekken dezelfde taal. Dit zorgt voor een gelijkwaardige relatie.
Ze leren de zes interactievaardigheden herkennen en begrijpen wat ze inhouden. Ze krijgen inzicht in welk gedrag erbij hoort en hoe je ze op de groep toepast. Ze bekijken videofragmenten van herkenbare situaties op de groep en leren aangeven welk gedrag ze van elke interactievaardigheid terug zien.
2. De kracht van beeld
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Door jezelf te zien op beeld, ga je je gedrag beter herkennen, begrijpen en onthouden. Het maakt pedagogisch medewerkers bewust hoe zij omgaan met de kinderen op de groep. Ze zien niet alleen wat er beter kan, maar ook wat er al goed gaat. Het inzicht leidt vaak al direct tot gedragsverandering, zelfvertrouwen en motivatie voor ontwikkeling. Daarom zijn videobeelden een krachtig coachingsmiddel voor het versterken van de interactievaardigheden.
3. Videobeelden als basis voor coachgesprekken
Pedagogisch medewerkers worden gefilmd tijdens hun werk op de groep. Vervolgens bekijken en analyseren zij hun eigen beelden. Ze ontdekken wat effectief gedrag is: Waar ligt mijn trots en wat zou ik nog kunnen verbeteren? Gedragslijsten per interactievaardigheid zijn hierbij ondersteunend. Hier staan concrete en herkenbare gedragingen in beschreven. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO).
De coach filmt zichzelf tijdens de (video)coachgesprekken met de pedagogisch medewerker. Deze beelden bespreken ze tijdens intervisiebijeenkomsten met de andere coaches van de training Kijk je rijk. Zo leren ze ook meer over hun eigen manier van coachen.
4. De regie bij de pedagogisch medewerker
De coach begeleidt het videofeedbackgesprek op een veilige, positieve manier. In plaats dat de coach bepaalt waarop de pedagogisch medewerker zich kan verbeteren, kiest de pedagogisch medewerker zelf welke fragmenten worden besproken. Dit stimuleert een actieve leerhouding en het vergroot de betrokkenheid en veiligheid tijdens het gesprek.
Het is vooral de pedagogisch medewerker die praat, uitlegt, analyseert en conclusies trekt. Zo ontstaat een coachingstraject dat aansluit bij zijn/haar behoeften. Dat de regie bij de pedagogisch medewerker ligt, verschilt sterk met andere coachingstrajecten met videobeelden.
5. Gestructureerde gesprekscyclus en gedragslijsten
De coach volgt een vaste gesprekscyclus waarin reflectie en analyse centraal staan. De coach begeleidt het proces met open en activerende vragen. De kracht van beeld en de gedragslijsten helpen bij het benoemen van de interactievaardigheden in de video.
De impact van Kijk je rijk is groot

Pedagogisch medewerker die met Kijk je rijk worden gecoacht, ervaren meer plezier en zelfvertrouwen in hun werk. Coaches merken dat de pedagogisch medewerkers inzichten uit coachgesprekken direct toepassen op de groep. “Tijdens een bezoek zag ik het haar en haar collega’s het toepassen. Ze zei: ‘Het zorgt voor meer rust op de groep nu we het zo doen!’”
De training biedt coaches ook ruimte om te oefenen en te groeien. Coaches merken dat ze effectievere gesprekken voeren en medewerkers op een dieper niveau begeleiden. De persoonlijke begeleiding en kleine groepen zorgen voor optimale ondersteuning. Pedagogisch coach Charlene blikt positief terug:
“Ik heb niet alleen geleerd een videofeedbackgesprek te voeren, ik ben ook een betere coach geworden. Ik was gewend om in coachgesprekken zelf te vertellen waar de kansen liggen, maar nu laat ik de pedagogisch medewerker zelf tot dat inzicht komen.”
Dit artikel verscheen ook op www.kinderopvangtotaal.nl
Wil jij ook een krachtige coach worden?

Ben jij pedagogisch coach en zoek je een methode waarmee je pedagogisch medewerkers echt in beweging krijgt? Ontdek de training Kijk je rijk en ervaar zelf de impact van deze methode om pedagogisch medewerkers in hun kracht te zetten!
Als individuele deelnemer kan je je inschrijven voor de training die start in mei of september 2025. De training is ook incompany te volgen.
Of vraag de demo van de e-learning Interactievaardigheden aan
Meer informatie over de interactievaardigheden?
E-learning Interactievaardigheden in de kinderopvang
Leer de interactievaardigheden te herkennen, zodat je ze (nog) beter in kunt zetten tijdens jouw dagelijkse werk.