Kinderopvang & onderwijsbranche in de knel

Kans² bouwt samen met ROC Midden Nederland, Drenthe College, OPPstap Zorg en Welzijn aan oplossing

Drenthe College, ROC Midden Nederland, opleidingsorganisatie OPPstap en Kans2 hebben de handen ineen geslagen. Dit schooljaar is gestart met de ontwikkeling van interactief en on demand onderwijs voor zij- en doorstromers in de kinderopvang en onderwijsbranche. Op deze manier willen de samenwerkingspartners inspelen op de groeiende behoefte aan innovatieve maatwerkopleidingen in deze branche.

De samenwerking is tot stand gekomen door beschikbaar gestelde overheidssubsidie voor organisaties die willen innoveren in het onderwijs. De vier samenwerkingspartners hebben vorig jaar een ontwikkelplan geschreven waarin drie opleidingen aan bod komen voor onderwijsinnovatie. Dit zijn: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent. De realisatieperiode van de drie opleidingen loopt tot juli 2023 en wordt gedaan met en door verschillende werkgroepen waarin de drie samenwerkende organisaties zijn vertegenwoordigd.

Met de flexibele praktijkgerichte vakopleidingen willen de drie onderwijsinstellingen en Kans2 mensen uitdagen een leven lang te ontwikkelen en werkgevers binnen kinderopvang en onderwijs optimaal ondersteunen bij het ontwikkelen van hun medewerkers. Dit gaan de partners doen door: een on demand aanbod – leren waar en wanneer jij wilt – , maatwerk te bieden toegespitst op de reeds aanwezige kennis en ervaring van studenten, hybride vormen van interactief onderwijs zowel online als offline in te zetten én om voor docenten, werkgevers en studenten net dat stapje verder te gaan. Bij de ontwikkeling en realisatie wordt uiteraard gebruik gemaakt van de kracht en kennis van de netwerkpartners vanuit zowel onderwijs als kinderopvang.

Programmamanager Thessa van Rhee:

“Het gat is nu bijvoorbeeld vaak groot als we kijken naar de benodigde actuele kennis die nodig is versus wat geleerd wordt tijdens de opleiding. Voor de werkelijke aansluiting met de praktijk is binnen dit programma veel aandacht.”

Vragen, ideeën, tips

Voor vragen, ideeën en tips kun je de terecht bij programmamanager Thessa van Rhee via trhee@businessbuilding.nl of 06-47342293.