Deelnemers over Kans²

Dankzij je waarachtige, eerlijke en open benadering heb ik de kans gekregen de kracht in mijzelf terug te kunnen vinden.

Ik ben je hier heel dankbaar voor!
-medewerker JBRA 24-03-16

Begin 2012 heb ik een traject bij Vincent doorlopen met de doelstelling ‘met minder stress en meer zelfverzekerdheid te werken en te leven’. Ik ben erg tevreden over de gesprekken die ik met Vincent heb gevoerd en de opdrachten die ik heb gedaan. De opdrachten (competentiespel, loopbaanankers, kernkwadranten, etc.) gaven mij meer zelfinzicht en een bevestiging dat ik op dit moment een baan heb die goed bij mij past. In de gesprekken luisterde Vincent goed, stelde hij mij kritische vragen en durfde hij mij een spiegel voor te houden waar ik duidelijk door werd geraakt. In de terugkoppeling hoe ik met mijn ontwikkelpunten was omgegaan, adviseerde hij mij goed om niet ‘door te slaan’. Hij doet zijn werk duidelijk in het belang van zijn cliënt, wat ik erg mooi vind. En hij staat open voor feed back, om daarmee het beste traject voor de desbetreffende cliënt te verkrijgen.
– Marjan, juriste bij de Rijksoverheid

Ik Amel moeder van 2 kinderen heb het de afgelopen jaren best zwaar gehad. Na mijn verhuizing wat ons gezin goed heeft gedaan heb ik via de gemeente Vincent leren kennen (job coach).Na mijn kennismaking met hem wat ik als zeer prettig heb ervaren, heeft hij mij weer laten zien hoe ik toch weer op de arbeidsmarkt terecht kon komen. En dat ik nog volop kansen heb, maar die moet je wel kunnen creëren en er zeker voor openstaan. Daarbij kreeg ik wat meer zelfvertrouwen en de tips die Vincent gaf hoe zoal de dingen aan te pakken. Hij zei altijd “je moet er wel wat voor doen, de tijd en energie in steken”. Dat is natuurlijk ook zo! Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om mijzelf te bewijzen. En dat Vincent mij daarin heeft begeleid. Zoveel geleerd van jou je bent een topper en zeker een goed mens….
– Amel

2006. Ik ben 53 jaar oud, getrouwd met Monique en de vreselijk trotse vader van mijn 1 jaar oude dochter Romy. Augustus 2006. Ik geniet met Monique, Romy en mijn zoon Daniel van een heel verdiende vakantie in Zuid-Frankrijk. En daar gebeurt het. Ik krijg te maken met een herseninfarct. Na enige tijd van ziekte wordt een re-integratietraject aangegaan, waarbij ik begeleiding krijg van mijn teamleider. Maar helaas, dit geeft niet het gewenste resultaat. Men begint over afkeuren. En dan slaat de paniek bij mij binnen. Afkeuren, ontslag, niet meer kunnen werken?! Dat is het laatste wat ik wil. Monique is inmiddels op zoek gegaan naar een professioneel re-integratiebureau. En dat werd dus Kans² en mijn job-coach wordt Vincent. Na de eerste kennismaking/inventarisatiegesprekken, durf ik een verder contact aan te gaan. Vincent is in de 1e contacten kalm, rustig en (toen al) motiverend. Wellicht komt dit door zijn eigen ervaring met een NAH. Dit gegeven, naast de eerder genoemde punten maken dat ik hem snel vertrouw. Ik ervaar dat ik altijd bij Vincent terecht kan, met name telefonisch ivm geografische afstand. Het lukt hem om mijn regelmatig negatieve zelfbeeld en negatief labelen om te zetten naar positiviteit, van waaruit ik weer energie haal om verder te gaan. Vincent, nogmaals mijn dank voor jouw begeleiding. Ik blijf toch zeggen dat wat ik nu bereikt heb en verder zal gaan bereiken, dit niet zonder jou gelukt zou zijn. En voor een ieder, werknemer of werkgever die behoefte heeft aan een jobcoach om de kans van slagen van een re-integratietraject ten volle te benutten, waag eens een kans bij Kans².
– Ronald
(Inmiddels heeft Ronald een arbeidsovereenkomst bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam)

“Zoals een tomtom je van A naar B brengt, zo coacht meneer Polman mij naar B. Bij de tomtom ligt B vast, kan je kiezen uit de kortste of snelste route en eventueel sluit je bepaalde opties uit (wel of geen bruggen, ponten of onverharde wegen). Bij Vincent Polman ga je samen op zoek naar B, sluit niets uit, bewandelt alle opties, kijkt en voelt om je heen en Polman maakt je bewust van de weg. Zelfs de optie, dat B eigenlijk heel dicht bij A kan blijken te liggen is misschien wel de mooiste. Het lijkt (vooraf) een omweg, maar zeer de moeite waard, door de aanpak van Polman; Hij is en werkt bewogen en bevlogen. Het is zijn passie mij gelukkig te zien (worden). Ten slotte kon ik zonder Polman niet mijn eigen route vinden. Ik ben zeer dankbaar van hem. Hij gaf me een nieuwe leven in Nederland.”
– De heer Samim

“Toen ik naar Nederland kwam, voelde ik onzeker. Er zijn heel veel dingen die voor dit zorgen. Het is een beetje lastig, nieuwe leven op bouwen. Veel zaken tegelijker doen. Toen raakte ik in de war. Gelukkig heb ik heel veel steun van de heer Vincent gekregen. Hij kon toen veel rust aan me geven. Ik voelde altijd dat iemand achter mij rug staat. Hij weet over alles en als je iets hem vraagt, zoekt hij het antwoord op. Hij geeft het nooit op. Ik ben arts buiten Europa. Mijn weg niet helemaal duidelijk. Wat moet ik doen? De heer Vincent kon mijn hele leven op kaart brengen. Met zijn hulp kon ik mijn Nederlandse cursus halen en mijn weg naar de BIG registratie georganiseerd inlopen. Ik ben erg blij dat ik tegen de heer Vincent aangelopen ben en kan hem zeker aanraaden als u ondersteuning nodig hebt.”
– De heer K.

“Vincent is een persoon die ik heb leren kennen in een periode van mijn leven, waar opbouw de enige weg naar boven was. De kans die mij geboden werd, om via de gemeente en mijn coach Vincent opnieuw een arbeidsplaats te veroveren, was er een die ik met beiden handen heb aangepakt. De click tussen ons pakte ook goed uit, en de adviezen en inzichten werden met groot enthousiasme uitgevoerd. Wat mij is nagebleven is dat elke sollicitatie een andere aanpak vereiste, een scherpe instelling, een grotere durf, en een geloof in eigen kunnen. Daar geloof ik in, en ben van mening dat een ieder wel een push in de juiste richting kan gebruiken. Ik kan Vincent van harte aanbevelen en ben blij dat ik een arbeidsplaats heb kunnen veroveren.”
– Rudolf Renfurm

“Vincent is een coach die naar het ‘complete plaatje’ kijkt, en die bij het helpen van een cliënt niet gaat voor de makkelijkste weg. Wanneer nodig, stelt hij lange termijn-oplossingen voorop, en hij kijkt daarbij niet alleen naar de arbeidscompetenties en het arbeidsverleden van de cliënt, maar ook naar diens persoon, zelfbeeld, woon- en leefsituatie, etc.

Het is een persoonlijke aanpak, die voor mij heel goed gewerkt heeft. Gedurende het traject waarin Vincent mij naar passend werk begeleidde, speelde er bij mij diverse persoonlijke problemen, die voor anderen niet altijd makkelijk te begrijpen waren. Vincent reageerde echter iedere keer met veel begrip en geduld op mijn problemen, en zocht steeds samen met mij naar de beste oplossingen. Aldus zorgde hij ervoor dat ik aan mezelf bleef werken en mezelf steeds kritisch bleef bekijken, op privé én werkterrein. Vincent stelde tijdens dit proces heldere doelen, was soms streng, maar tegelijk altijd opbouwend, en nooit dwingend of onrealistisch.

Op een positieve manier wist Vincent mij te bewegen stappen te zetten en keuzes te maken die ik in mijn eentje niet had kunnen maken. Het gevoel van oprechte betrokkenheid dat hij mij daarbij gaf, heb ik als heel waardevol ervaren. Toen ik aan de slag was op een werkervaringsplek kwam Vincent bijvoorbeeld meermaals zelf een kijkje nemen op de werkvloer hoe het me afging. Mede door deze intensieve begeleiding is het mij gelukt om me uiteindelijk zeer goed thuis te voelen op een werkplek die op heel veel fronten sterk afweek van wat ik gewend was.

Aan het begin van onze samenwerking vroeg Vincent mij om volledig commitment, en ik kreeg deze toewijding vervolgens ook terug, tot op de laatste dag van het traject. Deze persoonlijke benadering en de daaruit voortkomende vertrouwensband hebben ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn coachingstraject bij Vincent heel veel belangrijke stappen heb kunnen en vooral ook LEREN maken.”
– De heer R.

“een echte maar met name een oprechte doorzetter”
De heer Polman heeft mij met verschillende problemen geholpen, met name problemen waar een doorzettingsvermogen voor nodig is. Zo heeft hij mij regelmatig ‘’een schop onder mijn kont gegeven’’ voor het openen van mijn brieven bijvoorbeeld. Doordat ik schulden heb en het als maar bleef stijgen door deurwaarderskosten, durfde ik mijn brieven niet meer te openen. Hij heeft na een goed gesprek mij ervan kunnen overtuigen dat ik dat juist wel moest doen en heeft een tijdje samen met mij de brieven geopend en we nemen ze nog steeds samen door. Of bijvoorbeeld: Opvang zoeken. Ik kon een tijdje niet naar werk doordat ik geen opvang had voor mijn dochter of geen geld voor de bus had. Zo heeft hij samen met mij gebeld naar verschillende opvangcentra’s en doorgezet om er een te vinden. Dit was binnen enkele dagen, het begon met 2 opvangdagen en die moest ik aannemen en dan maar beter die 2 dagen werken dan niets. (aan je werkgever laten zien dat je wel wilt maar belemmeringen heb waar je aan werkt). Zo hadden we ook weer binnen enkele dagen een opvang voor de rest van de week. Nu nog het busprobleem (te laat komen of niet komen vanwege tekort aan geld voor de bus). Zo heeft hij samen met mij op internet naar een fiets gezocht. Toen we een vonden is hij met mij meegereden naar de verkoper. We wisten van tevoren dat de fiets niet in de auto zou passen, dus hadden we afgesproken dat ik met de fiets terug zou fietsen en hij met de auto met mijn dochter. Hij heeft dus met zijn doorzettingsvermogen, MIJN doorzettingsvermogen aangewakkerd.

“een echte ondersteuner”
De heer Polman heeft mij in veel dingen ondersteund, zo kan ik hem over belangrijke dingen waar ik mee zit bellen. Om een voorbeeld te noemen: Op een zonnige dag was ik met mijn dochter naar het park gegaan, zo kun je je wel voorstellen dat we helemaal vies waren. Eenmaal thuis aangekomen deed ik mijn brievenbus open en daarin zag ik tot grote schrik een kaartje van Vitens, waarin stond dat vanwege een betalingsachterstand het water was afgesloten. Het eerste wat ik deed was de heer Polman bellen. Hij kalmeerde en gaf advies bij de buurvrouw wat water te halen om de kleine te kunnen wassen en tanden te poetsen. Ook zei hij dat ik als eerst mijn contactpersoon van het gemeentehuis (over mijn de schuldhulpverlening) hierover moest bellen en naar het BBIB ( het bureau dat mijn vaste lasten betaald) de volgende ochtend. Eenmaal de volgende dag na enkele telefoontjes kreeg ik tot alle opluchting het bericht dat mijn water meteen dezelfde dag nog aangesloten zou worden. En dat gebeurde! Hij heeft mij dus ondersteund door mij te kalmeren en raad te geven hoe er mee om te gaan.

“een eyeopener”
De heer Polman heeft mijn ogen ‘’geopend’’. Zo geeft hij mij bijvoorbeeld tips om te voorkomen belangrijke dingen te vergeten. Elke week heb ik een afspraak met de heer Polman, dan nemen wij ook altijd mijn post (belangrijke post waar iets aan en/of voor gedaan moet worden), samen door. Ik heb de eerste dag een agenda en aantekeningenschrift moeten kopen om dingen te kunnen plannen en op te schrijven zodat ik ze niet vergeet. Prioriteiten te kunnen stellen begint bij de belangrijkste dingen; Bijvoorbeeld de brieven die ik noemde, zo leer je inzien wat het belangrijkst is om zo snel mogelijk af te handelen. VOORDAT het te laat is en GEVOLGEN heeft. Bijvoorbeeld een PV (Periodieke Verklaring) van de uitkering. Die moet elke maand op tijd ingeleverd worden anders krijg je een mindering op je uitkering of in het ergste geval stop gezet. dat is een kwestie van vooruit denken; wat kan er gebeuren als…..?? en dat voortijdig te voorkomen; PLANNEN. Zo heb je zelf een goed gevoel en overzie je dingen steeds beter en makkelijker =RUST. Zo aangeleerd door de heer Polman.
– Natascha

Matthijs vertelt: “Ik heb een psychose gehad en daarna een depressie, dat is natuurlijk niet niks. Ik moest een nieuwe weg inslaan want ik had daarvoor gestudeerd maar dat ging niet meer want mijn concentratie was niet goed genoeg daarvoor.”
“Ik heb alle hulp die ik aangereikt kreeg gebruikt om mijn leven weer opnieuw vorm te geven. Dat begon op de plekken waar ik opgenomen was. Vandaar uit kreeg ik de mogelijkheid om bij de Windroos (een toekomsttraject voor mensen met mijn aandoening) te gaan studeren aan het ECDL(Europees Computer Driving license). Ik heb in die tijd ook op een houtstek gewerkt en later heb ik een tijdje een computercursus gegeven. Door al deze werkzaamheden kreeg ik langzamerhand weer wat zelfvertrouwen. Ik wilde graag een baan maar was onzeker of het goed zou gaan. Via de Windroos kwam ik bij jobcoach terecht, Vincent. Vincent heeft eerst een paar gesprekken met me gevoerd over wat ik wilde en kon en waar mijn beperkingen lagen. Nadat Vincent bij een aantal bedrijven in zijn netwerk gesprekken gevoerd had kreeg ik een aanbod van een baan bij Onetrail, en deze baan heb ik gekregen. Eerst op stage basis (proefplaatsing) waardoor er voor mij niet zo’n druk was en uiteindelijk heb ik een contract aangeboden gekregen en ik werk er nog steeds. Vincent is gedurende het traject regelmatig langsgekomen en heeft tijdens gesprekken met mij en de werkgever gewaakt voor mijn grenzen. Onetrail is een ICT bedrijf en daar ligt toch wel mijn hart, ICT.”
“Databases vind ik ook zeer interessant, en daar werk ik dagelijks mee. Het is dus een zeer goede match behalve dan dat het wel een concentratie intensieve baan is, maar voor zover dat nodig is wordt er rekening gehouden met mijn concentratie. Mijn collega’s zien me voor vol aan. Ik heb tegen een paar collega’s verteld wat mijn achtergrond is en het feit dat ze er niet moeilijk over doen, heeft mij een boost in mijn zelfvertrouwen gegeven. Mijn concentratie is in de loop van de tijd eigenlijk niet verbeterd maar ik heb er mee leren leven.”

Mijn advies is: Hou niet teveel vast aan hoe het vroeger was waardoor je open gaat staan voor nieuwe wegen en maak gebruik van de mogelijkheden en hulp die er zijn.
– Matthijs