Opleiding Pedagogiek 0-13 jaar – Praktische informatie voor kinderopvangorganisaties

In het kort

Snel nieuwe gekwalificeerde pedagogisch medewerkers op de groep

Na 3 maanden opleiding wordt een zijinstromer jullie nieuwe medewerker met aanvullend diploma. Het opleidingstraject bestaat uit een , webinar, e-learning, praktijkopdrachten en 2 klassikale bijeenkomsten met een deskundige trainer . Tegelijkertijd werkt de zijinstromer bij voorkeur boventallig op de groep zodat het geleerde direct toepasbaar is in de praktijk.

Om het vak van pedagogisch medewerker te leren is naast kennis ook veel vaardigheden en ervaring nodig. Daarom gaat een deelnemer van de opleiding Pedagogiek 0-13 jaar gelijk zelf in de praktijk aan de slag. Tijdens bijeenkomsten worden ervaringen gedeeld, vragen gesteld en nieuwe kennis opgedaan.

Dus vooral leren door te doen!

Startdata het hele jaar door!

Klassikaal, e-learning én praktijkopdrachten

Persoonlijke begeleiding van de trainer

Branche-erkend certificaat

“Veel theorie behandeld. De opdrachten boden genoeg verdieping om weer in de praktijk mee aan de slag te gaan.”

Hanna – pedagogisch medewerker

Programma

Pedagogiek 0-13 jaar

Vooraf opgenomen webinar 2-4 uur
De deelnemer start met de opleiding waar en wanneer het uitkomt. Onderwerpen die centraal staan zijn de pedagogische doelen en de interactievaardigheden. Ook wordt verteld hoe de opleiding eruitziet en wat er van de deelnemer verwacht wordt. Dit is zeker niet alleen maar luisteren. Ondertussen krijgt de deelnemer opdrachten en videobeelden te zien zodat de tijd omvliegt.

E-learning: 10-15 uur
De deelnemer volgt geheel zelfstandig een e-learning vol voorbeelden en praktijkvideo’s. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: pedagogische doelen, interactievaardigheden, algemene ontwikkeling en pedagogische stromingen. Ook zijn de pedagogische kaders online in te zien.

Bijeenkomsten: 2x 4 uur, gespreid over 2 maanden
De twee klassikale bijeenkomsten bieden ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers. Onder leiding van een deskundige trainer komt er theorie aan bod en worden de (praktijk)opdrachten nabesproken. Het is een interactieve bijeenkomst waarbij er direct geoefend wordt met de theorie door middel van actieve werkvormen.

Praktijkopdrachten: 11-16 uur
Gedurende de opleiding krijgt de deelnemer een aantal praktijkopdrachten die hij of zij op de groep moet uitvoeren. Zo moet een deelnemer het pedagogisch beleidsplan van jullie organisatie bestuderen, interactievaardigheden oefenen met kinderen, observeren en een zelfbedachte activiteit uitvoeren.

Rol van Kans2

De trainer van Kans² zorgt voor goede begeleiding tijdens de opleiding. De praktijkopdrachten worden besproken en de trainer kijkt de eindopdracht na en voorziet deze van feedback. De pedagogisch coach of leidinggevende beoordeelt eveneens de eindopdracht en beoordeelt het functioneren op de werkvloer. Zo dragen we samen de zorg voor een nieuwe pedagogisch medewerker in de kinderopvang.

Praktisch

Diplomacheck

Steeds meer diploma’s kunnen met een aanvullend bewijs voldoen aan de kwalificatie-eisen voor de functie van pedagogisch medewerker. Onze opleiding Pedagogiek 0-13 jaar is erkend door het FCB en geeft het benodigde certificaat om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

Kwalificeert het diploma van jouw (nieuwe) medewerker om onze opleiding te volgen?  Bekijk hieronder of die opleiding valt onder categorie A2 of B2. Alleen die diploma’s voldoen aan de instroomeisen van onze opleiding. A2 kwalificeert voor dagopvang en BSO, B2 kwalificeert voor BSO.

Heb je na je diplomacheck toch nog een vraag, stuur dan een mailtje naar caokinderopvang@fcb.nl. Het FCB helpt je graag verder met passend advies.

Master- en bachelorstudenten en net afgestudeerden

Wat heeft een zijinstromer nodig?

Kinderopvanglocatie

Een deelnemer draait 3 maanden (gedurende de opleiding) boventallig mee op jouw kinderopvanglocatie of buitenschoolse opvang. Op die manier leert de deelnemer hoe het werk van pedagogisch medewerker in de praktijk ècht gaat.
Hoewel er geen uren verplicht zijn voor de accreditatie, raden wij aan tijdens deze periode de BBL-stage uren te volgen. Dit zijn: 16 uur per week op de KDV en 12 uur per week op de BSO.

PMIO
De deelnemer mag na het volgen van het webinar al deels intallig ingezet worden als pedagogisch medewerker, mits je een PMIO hebt. Lees hiervoor paragraaf 9.5 van de CAO kinderopvang. Heb je hier vragen over of twijfel je? Neem dan altijd contact op met het FCB.

Is een stageovereenkomst nodig?
Nee, omdat de opleiding maar een korte doorlooptijd heeft, is een officiële stageovereenkomst niet van toepassing. Het is aan de organisatie hoe dat juridisch geregeld wordt met de deelnemer. De startopdracht in de leeromgeving lijkt een beetje op een stageovereenkomst, waarin afspraken worden gemaakt met de pedagogisch coach. Een VOG is wel noodzakelijk, deze vraagt de kinderopvanglocatie aan.

Bij sommige kinderopvangorganisaties krijgen de deelnemers een (tijdelijk) contract in de functie van ‘pedagogisch medewerker in opleiding’, waarin slagen voor deze opleiding als voorwaarde is gesteld. Maak hier zelf met elkaar afspraken over.

Maatje op de groep

Bij het boventallig meedraaien op de groep is een deelnemer gekoppeld aan een senior collega (pedagogisch medewerker). Dit wordt het ‘maatje op de groep’ genoemd. Het maatje is betrokken bij iedere praktijkopdracht. Deze persoon is aanwezig om een oogje in het zeil te houden en feedback te geven.
Tijd: 2 uur in totaal aan begeleiding

Pedagogisch coach/leidinggevende

De pedagogisch coach/leidinggevende heeft een belangrijke rol in de opleiding Pedagogiek 0-13 jaar. Aan het begin en het einde wordt deze persoon betrokken bij de ontwikkeling van de deelnemer.
Tijd: 1 à 1,5 uur in totaal (start- en eindopdracht lezen en van korte feedback voorzien, zo’n 10 minuten per praktijkopdracht)

Certificaat

Na het voltooien van deze opleiding wordt een FCB-erkend certificaat verstrekt dat geldt als aanvullend bewijs op het diploma van de deelnemer. Deze wordt uitgereikt indien de deelnemer bij alle bijeenkomsten aanwezig was, de e-learning heeft afgerond en de eindopdracht heeft voltooid met een voldoende.

Nog vragen?

Werving deelnemers voor deze opleiding

Wij helpen je graag bij het werven van nieuw personeel. Vul de contactgegevens in en we nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Artikelen over deze opleiding

Wat kun je verwachten van een deelnemer bij voltooiing opleiding?

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Deze opleiding wordt ook incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen

    Organisatie

    Jouw naam

    Naam training/opleiding

    Aantal deelnemers aan de training

    Telefoonnummer

    E-mailadres

    Korte beschrijving van jouw vraag

    Neem de validatiecode over
    captcha

    Meer leren

    Taaltraining 3F voor pedagogisch medewerkers

    Heb jij of jouw medewerkers een taaltraining nodig om taalniveau 3F te behalen? Wil je met meer zelfvertrouwen de taaltoetsen maken?Vergroot je slagingskans met onze taaltraining speciaal voor pedagogisch medewerkers.

    Kinder EHBO + BHV

    Behaal je kinder-EHBO certificaat en je BHV-certificaat in slechts 1 dagdeel. Deze voldoen aan de eisen van de wet IKK.

    Baby’s in de kinderopvang

    Wordt babyspecialist en leer hoe je kunt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby’s in jouw groep.