Aandacht voor jongensgedrag

Natuurlijk weten we wel dat jongens anders zijn dan meisjes. Dat ze niet agressief zijn, maar gewoon van stoeien houden. En dat ze niet onaardig zijn, maar een beetje competitie nodig hebben om de sociale verhoudingen in de groep te begrijpen. Hoe ga je daar als opvang goed mee om? Wat moet je weten om het goed te begrijpen? In deze training gaan we dieper in op dit specifieke onderwerp.

Waarom deze training?

In de kinderopvang werken vooral vrouwen. Zij vinden het soms lastiger om met jongens en ‘jongensachtig’ gedrag om te gaan. Jongens zijn vaker luidruchtig, bewegelijk en uitdagend en dat kunnen pedagogisch medewerkers al snel als storend en vervelend ervaren. Dit gedrag wordt dan ook vaak gecorrigeerd en afgekeurd. Toch is het heel belangrijk dat ook zij zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn in de kinderopvang. Jongens zijn geen meisjes en andersom, maar ze zitten wel samen in een groep en spelen samen.

Resultaat

De training geeft inzicht in de ontwikkeling en behoeften van jongens en hoe dit zich uit in hun gedrag. Na de training ontvangen de deelnemers een bewijs van deelname en weten zij hoe ze er voor kunnen zorgen dat zowel meisjes als jongens zich prettig voelen op het kindercentrum.

Voor wie?

De training is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers die werkzaam zijn in de kinderopvang.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Waarin en waarom verschillen jongens van meisjes?
  • Motoriek
  • Denken
  • Spel
  • Emotie
 • Hoe maak je in de praktijk ruimte voor jongens?
 • Op welke manier kan je jongens op een positieve manier begeleiden?

Methodiek

De training beslaat 3 dagdelen en is praktisch en interactief opgezet, waarbij theorie en praktische opdrachten elkaar afwisselen.

Niveau en vrijstellingenbeleid

MBO-3, voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.

Contact met Kans²

Voor inhoudelijke vragen over de training of voor een vrijblijvend adviesgesprek kun je contact opnemen met Kans² op telefoonnummer 030-8784881 of per e-mail info@kanskwadraat.nl.