
Ideeën van de kinderen staat centraal
Als pedagogisch medewerker heb je de taak kinderen te volgen en hen te ondersteunen in hun plannen. Je gaat uit van datgene dat kinderen bezighoudt. In deze e-learning staan de ideeën van kinderen centraal. Wat willen kinderen doen? Wat kunnen ze zelfstandig? Waar mogen kinderen over meebeslissen? En hoe begeleid jij dit als pedagogisch medewerker op een positieve manier?
In deze e-learning leer je vooral hoe je positief gedrag kunt aanmoedigen en welke activiteiten je kunt gebruiken om positief gedrag te stimuleren.
Wat je gaat leren
- Groepssfeer: Hoe zorg je voor positieve contacten tussen kinderen? Wat maakt dat kinderen zich thuis voelen op de BSO? Hoe zorg je ervoor dat (alle) kinderen zich onderdeel van de groep (gaan) voelen?
- Wat doen we vandaag: Welke begeleidersvaardigheden gebruik je op de BSO? En hoe benut je talenten?
- Ik kan het zelf: Wat kunnen kinderen op bepaalde leeftijden al zelfstandig en hoe kun je ze daarin nog meer stimuleren? Welke ondersteuning hebben ze van je nodig? En hoe kunnen activiteiten zorgen voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen?
- Kinderparticipatie (Meebeslissen en samen doen): Hoe kom je er achter wat kinderen wel en niet willen? Waar kunnen kinderen verantwoordelijk voor zijn? Waar mogen kinderen over (mee)beslissen? En hoe help je kinderen rekening met elkaar te houden?
Praktijkopdrachten
Via de praktijkopdrachten ga je met theorie aan de slag en krijg je handvatten om samen met jouw collega’s en de kinderen na te denken over hoe jullie echt werk kunnen maken van de buitenschoolse opvang in de praktijk. De praktijkopdrachten zijn heel geschikt om vaker uit te voeren, ook nadat je geslaagd bent voor deze opleiding. Je zult zien dat je jezelf, na verloop van tijd, andere of nieuwe doelen stelt. Je leert immers altijd bij.
Bibliotheek
In de bibliotheek kun je achtergrond informatie en verdiepingsmateriaal vinden. Verder kun je in de bibliotheek inspiratie opdoen voor diverse activiteiten en kinderparticipatie.
“Ik heb zoveel nieuwe ideeën om de kinderen te betrekken bij wat we die dag gaan doen.”
— Deelnemer
Onderdelen e-learning
- Theorie (4 uur)
- Praktijkopdrachten (6 uur)
- Bibliotheek
- Kennistoets (½ uur)
- Herkansing toets is mogelijk (½ uur)
Studiebelasting
Totaal 4½ uur scholing en 6 uur praktijkopdrachten.
Bewijs van deelname
Bij voldoende resultaat van de kennistoets ontvang je een bewijs van deelname. Voor deze e-learning geldt geen vrijstellingenbeleid.
Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de e-learning combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op.