In het kort
Weet jij hoe belangrijk jouw omgang met de kinderen is voor hun ontwikkeling?
De interactievaardigheden zijn de 6 belangrijkste vaardigheden die jij inzet in de omgang met de kinderen op jouw groep. Met kennis over de interactievaardigheden kan je de kinderen beter ondersteunen en stimuleren. Dat heeft een positieve invloed op de ontwikkeling en het welzijn van de kinderen op jouw groep. Wat is daarbij belangrijk en waar moet je op letten?
Versterk jouw interactievaardigheden
In de e-learning ga je aan de slag met het herkennen van de interactievaardigheden. Dat doe je door het bekijken van speciaal gemaakte videofragmenten van herkenbare BSO-situaties. Hierin zie je steeds het effect van de interacties van de pedagogisch medewerkers op het gedrag van de kinderen. Je leert wat elke interactievaardigheid precies inhoudt, welk gedrag erbij hoort en hoe je ze op de groep toepast. Én door de praktijkopdrachten ervaar je meteen wat het effect van jouw inzet van de interactievaardigheden op de kinderen is. Dit helpt jou om de interactievaardigheden nog beter toe te passen in jouw dagelijkse interacties met kinderen.
Ontwikkeld met het NCKO
Voor de ontwikkeling van deze e-learning werkte Kans2 samen met het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO). Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld.
“Wat fijn om handvatten te krijgen gericht op de BSO-doelgroep. Vaak is het wat algemeen, maar nu kan ik wat ik geleerd heb direct toepassen in mijn werkveld! Een aanrader!”
Troy – pedagogisch medewerker”Ik weet nu beter hoe ik de interactie tussen kinderen positief kan begeleiden bij conflicten. Zelf heb ik nog weleens de neiging om direct in te grijpen, terwijl je hierdoor zoveel kansen mist. Ik probeer de kinderen meer vertrouwen te geven door vragen te stellen en het ze zelf te laten oplossen.”
Melanie – pedagogisch medewerker
Hoe je gaat leren
Praktische dilemma’s en inspirerende verhalen van collega’s in de buitenschoolse opvang bieden nieuwe inzichten. Je beantwoordt vragen en gaat vooral veel oefenen met het herkennen van de interactievaardigheden in de videofragmenten. De e-learning biedt volop tips, tools en inspiratie. Zodat jij vol inspiratie aan de slag gaat met het versterken van jouw interactievaardigheden voor de kinderen op jouw BSO-groep.
Programma
De e-learning bestaat uit 3 delen waarin steeds twee interactievaardigheden aan bod komen. Elk deel sluit af met een kleine zelftest om te ontdekken of je de interactievaardigheden in de videofragmenten kunt herkennen.
Daarnaast krijg je leuke praktijkopdrachten die je kunt uitvoeren tijdens je werk op de groep. Zodat je de opgedane kennis direct in praktijk kunt brengen, zonder dat het je extra tijd kost. Je gaat jouw interactievaardigheden toepassen in situaties op de groep. Je ervaart meteen welk effect het heeft op de groep.
Je krijgt ook toegang tot een uitgebreide bibliotheek met extra verdiepingsmateriaal en literatuur.
Deel 1: Sensitieve responsiviteit en Respect voor de autonomie
Leer (non-)verbale signalen van kinderen te herkennen. Zodat je op een passende manier kan reageren en hiermee bijdraagt aan het gevoel van veiligheid bij kinderen.
En leer je hoe je kinderen zelfvertrouwen geeft door hen de ruimte te geven om dingen zelf te doen en oefenen wat hun zelfstandigheid bevordert.
Deel 2: Structureren en grenzen stellen en Praten en uitleggen
Hoe zorg je ervoor dat kinderen weten wat jij van ze verwacht? En hoe zorg je ervoor dat de kinderen zich daaraan houden? Wat wordt er met praten en uitleggen bedoeld in de buitenschoolse opvang? En waarom is het zo belangrijk?
Deel 3: Ontwikkelingsstimulering en Begeleiden van interacties
Met ontwikkelingsstimulering biedt je extra stimulering op motorisch, cognitief, creatief en sociaal gebied. Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je goed aansluit op interesses en verschillende ontwikkelingsniveaus?
Kinderen kunnen, bij het onderling met elkaar omgaan, positieve maar ook negatieve ervaringen opdoen. Hoe begeleid je de interacties tussen de kinderen op een goede manier en zorg voor een positieve groepssfeer?
Resultaat
Na deze e-learning:
- Ken je de 6 interactievaardigheden of heb je je kennis hierover opgefrist;
- Begrijp je waarom kennis van de interactievaardigheden waardevol is in jouw werk op de BSO;
- Weet je welk concreet gedrag hoort bij welke interactievaardigheid en hoe je dit in de praktijk brengt.
- Kun je de verschillende interactievaardigheden op beeld herkennen en beoordelen.
Samenwerking
Voor de ontwikkeling van deze e-learning werkten we samen met:
- Mirjam Gevers – Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO)
- Willemien Beaujon – Beaujon Beeldcoach | Video Interactie Begeleiding & Beeldcoaching;
- Nicole Benink -Intern opleider Ska Kinderopvang | Trainer Video Interactie Begeleiding & Kijk je rijk. Ze heeft de interactievaardigheden van de pedagogisch medewerkers van de buitenschoolse opvang prachtig in beeld gebracht.
- Ska Kinderopvang – betrokken (beleid)managers, pedagogisch medewerkers, de kinderen en hun ouders. Er is gefilmd op een locatie van Ska Kinderopvang, Kindcentrum De Kei.
Praktisch
Voor wie
Iedereen die in de buitenschoolse opvang werkt met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar.
Werk je in de kinderopvang met kinderen van 0-4 jaar, peuterspeelzaal of ben je gastouder voor kinderen tussen 0-4 jaar? Volg dan de versie ‘Interactievaardigheden in de kinderopvang’.
Meer lezen?
- Meer over de e-learning Interactievaardigheden voor de kinderopvang
- Meer over de training Kijk je rijk
- Bekijk hier meer informatie voor organisaties.
- Artikel Videobeelden als basis voor een coachgesprek
- Artikel De training Kijk je rijk in de praktijk
Studiebelasting
Je bent ongeveer 5 à 6 uur met de e-learning bezig.
Bewijs van deelname
Je ontvangt een bewijs van deelname na het afronden van deze e-learning.
Training Kijk je rijk
Word jij gecoacht door jouw pedagogisch coach met videobeelden vanuit de training Kijk je rijk? Daar sluit deze e-learning perfect op aan. Jullie leren vanuit dezelfde inhoud naar jouw interactievaardigheden te kijken.
Deze e-learning is onderdeel van Kijk je rijk. Dit is een totaalpakket dat bestaat uit een training waarbij pedagogisch coaches leren coachen op de interactievaardigheden met videofeedback. Daarbij wordt gebruik gemaakt van deze e-learning. Wil je aan de slag met interactievaardigheden binnen jouw organisatie? Neem contact op met Kans² voor meer informatie.
Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
Meer dan 12 deelnemers aanmelden? Of de e-learning combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat!
Vrijblijvende offerte aanvragen
Meer leren
Interactievaardigheden in de kinderopvang
In deze e-learning leer je de interactievaardigheden te herkennen, zodat je ze zelf (nog) beter in kunt zetten tijdens jouw dagelijkse werk in de kinderdagopvang.
Training Kijk je rijk
Leer hoe je pedagogisch medewerkers 1-op-1 coacht op de interactievaardigheden aan de hand van videobeelden. De training is ontwikkeld i.s.m. het NCKO.