E-learning natuur in de BSO

50 exclusief btw

Inschrijven

De natuur als inspiratiebron

Knisperende bladeren onder je voeten, ruimte om te rennen én te ontdekken… De natuur biedt kinderen veel moois! In deze e-learning staat samen met kinderen plezier beleven in de natuur centraal. Wat vinden kinderen leuk om te doen? Hoe kan je ook als je niet een groot park of bos dichtbij in de buurt hebt veel aan natuur beleven?
Op wat voor BSO je ook werkt, als pedagogisch medewerker ben je een belangrijk voorbeeld voor de kinderen. Ben jij enthousiast en kun je tegen een spatje regen? Dan zullen de kinderen je enthousiasme waarschijnlijk volgen!

Waarom deze e-learning?

De meeste kinderen hebben ‘van nature’ iets met de natuur. Het is spannend, leuk, er valt veel te ontdekken en de natuur is geen dag hetzelfde. Van de natuur kun je genieten, de natuur kun je bestuderen en van de natuur kun je leren. Spelenderwijs komen kinderen een heleboel te weten over de natuur. Bijvoorbeeld over de seizoenen en over planten en dieren. 

Je kunt de natuur naar je BSO toe halen, of zelf de natuur in gaan. Er zijn ook BSO’s die kinderen in de natuur opvangen. Het gaat om het beleven van de natuur. 

Wat je gaat leren

Je leert wat natuur is en wat kinderen leuk vinden aan de natuur. Wat kinderen leren in een natuurlijke omgeving. En op welke manier natuurbeleving aansluit bij de vier pedagogische doelen.

Wist je dat?

  • ..spelen in een natuurlijke omgeving sociaal gedrag stimuleert
  • … kinderen die van jongs af aan in de natuur spelen, minder vaak vallen, struikelen en botsen?
  • …overgewicht minder voorkomt bij kinderen die zijn opgegroeid in buurten met openbaar groen, dan in vergelijkbare buurten zonder groen?

“Er is zoveel mogelijk in je eigen omgeving, ook als je in de stad werkt. Ik heb veel nieuwe ideeën om de natuur naar binnen te halen.”

Programma

Planten en bloemen

Je doet allerlei ideeën op voor activiteiten met bloemen en planten. Je vindt informatie voor het aanleggen van een moes- of kruidentuin(tje). Daarnaast lees je meer over paddenstoelen en over de natuurlijke kringloop. Planten en bloemen zijn niet alleen mooi om te zien. Je kunt er aan ruiken, voelen en…, sommige kun je zelfs proeven! Van planten en bloemen leren kinderen spelenderwijs meer over het groeien en verzorgen. En over welke dieren er op afkomen.

Spelen en bewegen

Je leert meer over de verschillende plekken waar kinderen kunnen spelen en bewegen in de natuur. Ook vind je tips voor activiteiten die je met kinderen kunt doen. Verder lees je waar je op kunt letten bij het begeleiden van spel. In de natuur kun je heerlijk rennen, spelen en ravotten! Voor veel kinderen is er niets mooier dan dat ze buiten hun eigen gang kunnen gaan. Naast uitdaging, brengt spelen in de natuur ook risico’s met zich mee. Je leert meer over de balans tussen uitdaging en veiligheid. Ook vind je tips voor de communicatie met ouders over het onderwerp ‘vies worden’.

Maken en bouwen

Je leert meer over het maken en bouwen met natuurlijke materialen. Kinderen in de BSO leeftijd zijn graag bezig met constructiespel. Hierbij staan maken, bouwen en samenstellen centraal. In de natuur kun je bijvoorbeeld denken aan een hut bouwen, een zandkasteel graven, bouwen met touw of knutselen met schelpen, hout, bladeren, riet en takken… Je vindt informatie over het omgaan met gereedschap, het organiseren van activiteiten en het samenwerken met anderen. Ook lees je meer over het veilig stoken van een vuur.

Dieren en beestjes

Je doet ideeën op voor verschillende activiteiten. Met kleine dieren die je bijna overal kunt vinden, zoals mieren, pissebedden, duizendpoten en wormen. Maar ook met dieren die je niet zo vaak tegenkomt, zoals de uil, vleermuis, haas, vos, das of ree. Kinderen vinden beestjes en dieren vaak erg interessant. Bijvoorbeeld om ze te bestuderen en er meer over te leren. Maar ook om ze te aaien of te verzorgen. Helaas zijn er ook beesten die kunnen steken (zoals wespen, bijen en muggen) of bijten (zoals teken en honden). Je leest hoe je hiermee omgaat.

Praktijkopdrachten

 Betrek de kinderen op de BSO bij de uitvoering van de praktijkopdrachten. Zo zullen jullie samen veel plezier beleven aan de “Natuur in de BSO!”

Bibliotheek

De bibliotheek inspireert jou als pedagogisch medewerker, ook als je een echt stadsmens bent. Je vindt er tips voor knutselen, leuke spelletjes en activiteiten die je samen met de kinderen kan doen.

Wie hebben de e-learning ontwikkeld?

De e-learning “Natuur in de BSO” is ontwikkeld samen met stafmedewerkers en pedagogisch medewerkers van een kinderopvangorganisatie met één BSO locatie in het bos en overige BSO locaties in de stad. De kinderen van deze kinderopvangorganisatie hebben middels het maken van maquettes meegedacht over hun ideale buitenlocatie. Ouders zijn betrokken geweest bij het zoeken naar de balans tussen uitdaging en veiligheid bij activiteiten in de natuur. De e-learning “Natuur in de BSO”  is bedoeld voor BSO’s die meer natuur in de BSO willen brengen, los van of de locatie in een “groene” of “niet groene” omgeving staat.

Ben jij gastouder?

Ben je gastouder en werk je met kinderen in de basisschoolleeftijd, dan kan je de praktijkopdrachten prima samen met de kinderen uitvoeren. Ze zijn ook geschikt om te bespreken op een bijeenkomst met de vraagouders. Misschien is het leuk om samen met de ouders te bedenken hoe thuis en tijdens de opvang meer aandacht kan worden besteed aan de natuurbeleving van kinderen?

Studiebelasting

Totaal 4½ uur scholing en 6 uur praktijkopdrachten.

Bewijs van deelname

Na het afronden van deze e-learning ontvang je een bewijs van deelname.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de e-learning combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op.

Ik wil meer informatie over een incompany training

    Organisatie

    Jouw naam

    Naam training/opleiding

    Aantal deelnemers aan de e-learning

    Telefoonnummer

    E-mailadres

    Korte beschrijving van jouw vraag

    Neem de validatiecode over
    captcha