E-learning VE in de kinderopvang

89 exclusief btw

Inschrijven

In het kort

Leer werken met peuters in de voorschoolse educatie (VE)

Als pedagogisch medewerker VE heb jij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de peuters bij jou op de groep. Zij hebben door hun VE-indicatie meer ondersteuning nodig in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat er thuis weinig Nederlands wordt gesproken. Hoe zorg je ervoor dat wat jij doet niet alleen maar leuk is maar ook écht effect heeft op de ontwikkeling van de peuter? Dit vraagt om specifieke kennis en vaardigheden.

In deze e-learning leer je de basis van het werken in de VE. Je ontdekt meer over peuters: wie zijn ze eigenlijk? Welke ontwikkeling maken ze door? En hoe leren ze het beste? Je leert vervolgens hoe je jouw aanbod hierop aansluit met activiteiten, spel(materiaal) en de inrichting van de ruimte. Daar profiteren alle peuters van!

De e-learning in het kort:

 • Leer de basis voor het werken met peuters in de VE
 • Kennis en inspiratie die jij morgen al op de groep kunt toepassen
 • Aansprekende praktijkvoorbeelden
 • Herkenbaar beeldmateriaal van een VE-groep
 • Start op het moment dat jij wil

De e-learning is een mooie start om kennis te maken met de vele facetten van VE die nodig zijn op de werkvloer. Je leert  aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden en beeldmateriaal. Zodat je goed voorbereid bent voordat je aan een VE-training begint, zoals de basistraining VVE, Piramide, Uk & Puk of Startblokken.

– VE-trainer Joukje van Dam

Programma

Deze e-learning bestaat uit 8 interactieve onderdelen met video’s, oefeningen en veel praktijkvoorbeelden. Ieder onderdeel sluit je af met een praktijkopdracht (optioneel). Wanneer je de gehele e-learning hebt doorlopen, maak je de kennistoets.

De interactievaardigheden en de samenwerking met ouders vormen een rode draad in de e-learning. Bij elk onderdeel sta je stil hoe deze twee elementen kan toepassen. De interactievaardigheden zijn de kern van jouw pedagogisch handelen. Ook is  samenwerken met ouders  in de VE extra belangrijk. Door ouders actief te betrekken bij het ontwikkelproces van hun kinderen versterk je de effecten van jouw aanbod op de groep.

1. De kracht van VE

Jouw kennis en vaardigheden zijn van grote invloed op hoe een peuter zich ontwikkelt en of hij zich ontwikkelt. In dit onderdeel leer je wat VE is, en wat belangrijk is in het werken in de VE en wat er wettelijk verplicht is. Daardoor ontdek je wat de kracht van VE is en de belangrijke rol die jij daarin hebt.

2. De ontwikkeling van de peuter

Een peuter maakt grote sprongen in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden. Een peuter kan bijvoorbeeld steeds meer zelfstandig. Maar hoe ontwikkelt een peuter zich precies? En wat kan jij doen om  hierin te ondersteunen  en de verschillende ontwikkelgebieden te stimuleren?

3. De taalontwikkeling van de peuter

Taal is een belangrijk ontwikkelgebied in de VE. Hoe verloopt de taalontwikkeling bij peuters en is dat anders dan bij peuters van wie Nederlands niet de moedertaal is? Hoe stimuleer je dit proces? Op welke manier kun je ouders betrekken bij het stimuleren van de taalontwikkeling thuis als Nederlands niet de moedertaal is?

4. Hoe leert een peuter?

In dit onderdeel staat centraal hoe een peuter het liefst leert. Want als je dat weet ga jij echt verschil maken in de ontwikkeling. Een tipje van de sluier: peuters leren vooral door te spelen! Maar wat is spel eigenlijk? Waarom spelen peuters meer naast elkaar dan met elkaar? Hoe kun jij spel inzetten en begeleiden? En wat heeft de zone van naaste ontwikkeling met het leren van peuters te maken?

5. De peuter in beeld

Als pedagogisch medewerker kijk je de hele dag naar kinderen: je observeert ze. Observeren is belangrijk. Welke informatie over de peuter kun je verzamelen door peuters te observeren? Hoe gebruik je deze gegevens om de ontwikkeling te stimuleren? En hoe kun je vervolgens bij de peuter zien of jouw aanbod effect heeft gehad op de ontwikkeling?

6. Inrichting en spelmateriaal

De inrichting van de groepsruimte bepaalt op welke manier, waarmee en hoe peuters spelen. Maar hoe richt je jouw groep goed in? Waar moet je rekening mee houden? Wat is geschikt spelmateriaal voor peuters? Na dit onderdeel heb je volop inspiratie om met een nieuwe blik naar jouw groepsruimte te kijken.

7. Een dag op de VE-groep

Werken op de VE groep omvat veel verschillende elementen: bezig zijn met de ontwikkeling, ouders betrekken, observeren etc. Daarom in dit onderdeel allerlei praktische tips over hoe je de VE groep organiseert. Zodat je samen met je collega’s voldoende tijd en ruimte hebt om de VE-onderwerpen in de praktijk aan te bieden. 

8. Naar de basisschool

Een nieuwe periode breekt aan als de peuter 4 wordt. De overgang van de kinderopvang naar de basisschool is een grote stap. Wat kun jij doen om deze overgang fijn te laten verlopen? Hoe kun je hierin samenwerken met de basisschool? En hoe zorg je ervoor dat de informatie die jij over de peuter hebt verzameld op een goede manier overdraagt?

Resultaat

Na deelname aan de e-learning weet je:

 • Wat V(V)E is en het doel ervan; 
 • Welke stappen peuters in hun ontwikkeling maken en hoe je de ontwikkeling kunt stimuleren door kansen te creëren en kansen te grijpen;
 • Hoe je spel van peuters kan begeleiden met onder andere de 3V’s;
 • Hoe je een speelhoek uitdagend inricht voor peuters en wat geschikt spelmateriaal is;
 • Hoe je een dag op de VE groep soepel kunt laten verlopen; 
 • Hoe je kunt samenwerken met de basisschool in thema’s, activiteiten en spelmateriaal én het stimuleren van de ontwikkeling.

Praktisch

Voor wie

Pedagogisch medewerkers die (gaan) werken met peuters in de voorschoolse educatie (VE). En voor beleidsmedewerkers, coaches, leidinggevenden die zich willen verdiepen in de VE.

Bewijs van deelname

Na het afronden van deze e-learning ontvang je een bewijs van deelname.
Let op: dit bewijs van deelname voldoet niet om te mogen werken op een VE groep. Daarvoor volg je één van onze VE-trainingen voor een specifiek programma.

Studiebelasting

Je bent ongeveer 6 uur bezig met de e-learning inclusief de kennistoets. Per onderdeel is er 1 optionele praktijkopdracht. Per praktijkopdracht ben je ongeveer een half uur bezig.

Jouw medewerkers morgen laten starten met een VVE-training?

Contact

Incompany

Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de e-learning combineren met een VE-training? Vul het contactformulier in en we nemen contact met jou op.

Vrijblijvende offerte aanvragen


  Jouw naam

  Naam training


  Aantal deelnemers aan de e-learning/training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Volg een VVE-training en behaal jouw VE-certificaat

  Peuters houden van spelen, leren en ontdekken. Hoe zorg je voor een pedagogische basis en een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving voor hen om te leren? Programma’s als Basistraining Vier VVE, VVE Uk & Puk, Startblokken of Piramide helpen de pm’er om jonge kinderen goed te begeleiden. Welk programma past bij jouw organisatie? Incompany te volgen vanaf 10 deelnemers.

  Uk & Puk

  Tijdens de training VVE Uk en Puk leer je hoe je doelgericht de ontwikkelingskansen van het jonge kind kan vergroten. In de activiteiten staat pop Puk centraal en vormt de schakel tussen de kinderen en de pm’er.

  Open inschrijving & incompany training

  13 bijeenkomsten van 4 uur verdeeld over een jaar

  Pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0-4 jaar

  Certificaat uit naam van de CED-groep

  Op aanvraag

  Piramide

  Piramide is een totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 7 jaar.  Piramide dekt alle SLO-doelen en bestaat uit 11 thema’s, waarin projecten zijn uitgewerkt. 

  Incompany training

  12 bijeenkomsten van 4 uur verdeeld over een jaar

  Pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0-7 jaar

  Certificaat

  Op aanvraag

  Basistraining VVE

  Deze training is gericht op het verwerken van VVE in de dagelijkse routines en de dagelijkse activiteiten.

  Open inschrijving & incompany training

  12 bijeenkomsten van 4 uur verdeeld over een jaar

  Pedagogisch medewerkers die startbekwaam willen worden voor werken in de VVE

  Certificaat

  Op aanvraag

  Startblokken

  Startblokken is het spel georiënteerd totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Het leert pedagogisch medewerkers een werkwijze aan om betekenisvolle spelactiviteiten te ontwerpen.

  Incompany training

  12 bijeenkomsten van 4 uur verdeeld over een jaar

  Pedagogisch medewerkers die werken met kinderen van 0-8 jaar

  Certificaat

  Op aanvraag