Kijk je rijk

Kijk je rijk: over het toepassen van

videofeedback & interactievaardigheden

De manier waarop pedagogisch medewerkers omgaan met de kinderen op de groep noemen we de interactievaardigheden. Deze bepalen voor een groot deel de pedagogische kwaliteit bij jou op de groep.

In samenwerking met het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) is daarom Kijk je rijk ontwikkeld; een blended training om interactievaardigheden bij pedagogisch medewerkers (verder) te ontwikkelen binnen jouw organisatie of onderwijsinstelling.

Hoe ga je hiermee aan de slag? Door videofeedback in te zetten! Je leert pedagogisch medewerkers coachen op interactievaardigheden aan de hand van videobeelden.

Dit maakt ‘Kijk je rijk’ zo bijzonder: gebaseerd op wetenschappelijk bewezen methodes, gericht op het hele team en ontzettend leuk om te volgen door de interactieve e-learnings en bijeenkomsten. Lees er hieronder meer over!


“Je krijgt gewoon zin om te ontdekken hoe je collega’s in de kinderopvang dit aanpakken.”

“Dit is leuk leren! Het is vrolijk, herkenbaar, praktijkgericht.”


Voor wie is Kijk je rijk?

Per doelgroep hebben wij een Kijk je rijk op maat. Klik hieronder op jouw functie en ontdek welke Kijk je rijk het beste past!

Waarom Kijk je rijk?

  • Kijk je rijk is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten, in samenwerking met het NCKO. Lees er meer over in dit artikel.
  • Kijk je rijk heeft een e-learning voor pedagogisch medewerkers en een videofeedbacktraining op basis van deze e-learning voor pedagogisch coaches. Zo spreken beide doelgroepen dezelfde pedagogische taal.
  • Kijk je rijk richt zich op de praktijk. Met herkenbare situaties, dilemma’s, aansprekende voorbeelden in de e-learning en directe uitvoering van de opgedane kennis op de werkvloer.
  • Kijk je rijk biedt een e-learning aan met splinternieuwe videobeelden gemaakt in de kinderopvang. Hierdoor is het mogelijk dat zowel pedagogisch medewerkers als pedagogisch coaches zelfstandig aan de slag kunnen met het herkennen van de interactievaardigheden. Dit is een belangrijke stap bij gedragsverandering; leer eerst het gedrag te herkennen, ga daarna met je eigen gedrag aan de slag. 
  • Kijk je rijk helpt met het opzetten van een intern coachtraject dat pedagogisch coaches en medewerkers telkens opnieuw kunnen gebruiken.
  • Kijk je rijk ontzorgt: of het nu gaat om toestemmingsformulieren, kijklijsten, werkboekjes of een plan van aanpak: alle formats staan klaar om te gebruiken.
  • Kijk je rijk kan voor een deel uitgevoerd worden tijdens de coachuren van de pedagogisch coaches.  
  • Kijk je rijk is de ideale vervolgtraining voor pedagogisch coaches maar ook op interactievaardigheidstrainingen die in het verleden gedaan zijn of als opvolging n.a.v. kwaliteitsmetingen.

Samenwerking ontwikkeling Kijk je rijk
Voor de ontwikkeling van deze trainingen werkt Kans2 samen met het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) en ROC Midden Nederland. Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld. Samen met het werkveld zijn er voor de training filmopnames gemaakt van pedagogisch medewerkers tijdens hun dagelijks werk. Om daarmee op een praktijkgerichte manier de deelnemers te trainen in het herkennen van de interactievaardigheden.