MBO-certificaat – C0123 – Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang

Vanaf 1.295 exclusief btw

Bekijk startdata

In het kort

Activiteitenaanbod en ontwikkelingsstimulering

Wil jij (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang (bso), maar sluit jouw opleidingsachtergrond onvoldoende aan? Wil je je kennis opfrissen en zorgen dat je over de actuele competenties beschikt? Of wil je juist als zij-instromer starten in de kinderopvang? Dan is het mbo-certificaat Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang interessant voor jou.  

Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Je leert om activiteiten gericht en methodisch in te zetten om de ontwikkeling en het spelen bij kinderen te stimuleren en te volgen.

Programma

Tijdens deze opleiding leer je hoe je als pedagogisch medewerker in de bso groepsgewijs activiteiten organiseert en begeleidt. Het aanbod van de activiteiten in de bso is nu veel gevarieerder dan voorheen, zowel qua locaties (binnen en buiten) als de soort activiteiten (sport, spel en creatief bezig zijn).

Binnen dit speelveld moet je als pedagogisch medewerker activiteiten gericht in kunnen zetten om de ontwikkeling en het spelen te stimuleren en te volgen. Je leert hoe je hierbij ruimte geeft aan de ontwikkelingsbehoeften op de diverse ontwikkelingsgebieden van ieder kind en van de groep. En hoe je oog houdt voor de eigenheid en talenten van ieder kind.

Opbouw

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Kick-off: online sessie van 1 uur
 • Tweewekelijks inloopspreekuur van 20 minuten met de coach. Tijdstip in overleg.
 • Zelfstudiemethode
 • 2 online sessies van 2 uur
 • Fysieke workshop van 3 uur
 • Praktijkexamen

Dit beroepsgerichte mbo-certificaat bevat werkprocessen van de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang mbo-niveau 3. De selectie van de werkprocessen is gebaseerd op het competentieprofiel van de pedagogisch medewerker kinderopvang.

Leerdoelen

 • Je bereidt activiteiten voor.
 • Je volgt en stimuleert de ontwikkeling en leren van het kind.
 • Je stelt een activiteitenprogramma op.
 • Je maakt een plan van aanpak voor de begeleiding en voert het uit.
 • Je zorgt voor de uitvoering van een (dag)programma.

Werkwijze en studiebelasting

Je volgt deze opleiding grotendeels online, op jouw niveau en tempo. Jouw ervaring telt hierbij mee. Samen met je succescoach stel je namelijk je eigen leerroute vast op basis van een intakegesprek, je werkervaring en eventuele diploma’s.

Je besteedt per week ongeveer 6 tot 8 uur aan je studie en leert daarnaast veel in de praktijk op jouw leerwerkplek (minimaal 16 uur per week) bij een kinderdagverblijf, integraal kindcentrum, bso of voor- en vroegschoolse (VVE) locatie. Je werkt hier onder begeleiding van een ervaren collega.

De online sessies en de workshop zijn tussen 09.00 en 17.00 uur. De coachgesprekken kunnen zowel overdag als in de avond plaatsvinden.

De opleiding duurt ongeveer 10 weken omvat zelfstudie, coaching gesprekken, (online) sessies en een fysieke workshop. Je volgt je eigen leerroute en tempo, het is dus mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Praktisch

Voor wie

 • zij-instromers, herintreders en anderen met een niet (meer) kwalificerende opleidingsachtergrond;
 • als je start als pedagogisch medewerker in ontwikkeling;
 • pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang die ook graag in de dagopvang willen werken;
 • pedagogisch medewerkers die voldoen aan de kwalificatie-eis maar op onderdelen hun kennis en vaardigheden willen opfrissen of verbreden.

Certificaat

Na afronding van de opleiding ontvang je het landelijk en branche-erkend mbo-certificaat C0123 – Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang.

Instroomeisen

 • Je beschikt over minimaal diploma VMBO kader /GL /TL of een MBO-diploma op niveau 2 of vergelijkbaar of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.
 • Je hebt een arbeidsovereenkomst van minimaal 16 uur per week in de kinderopvang (dagopvang of BSO) bij een erkend leerbedrijf.
 • Je hebt een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en/of bent geregistreerd in het persoonsregister kinderopvang.

Beroepspraktijkvorming (bpv) en leerwerkplek

Je hebt voor deze opleiding een werkplek nodig met een contract van minimaal 16 uur per week, zowel voor de dagopvang als de BSO.

Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit betekent dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Bij het leerbedrijf kun je soms ook praktijkexamens doen. De succescoach onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Als je nog geen werkplek hebt, dan brengen wij je indien mogelijk direct in contact met een werkgever uit ons netwerk.

Vervolgmogelijkheden

Je kunt ervoor kiezen om een van de volgende certificaten te behalen:

WIJZR

Dit beroepsgerichte mbo-certificaat is ontwikkeld door WIJZR: een initiatief van Kans², OPPstap Zorg en Welzijn, Drenthe College en ROC Midden Nederland. WIJZR biedt jou als volwassene de mogelijkheid om met online en flexibel onderwijs mbo-certificaten te behalen. Dankzij de methode en deskundigheid van WIJZR kun jij snel en gefaseerd ingezet worden binnen de kinderopvang.

Contact

Incompany

Deze training kan ook incompany worden aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Meer leren

  MBO-certificaat – C0125 – Pedagogisch klimaat in de kinderopvang

  Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Tijdens deze opleiding leer je hoe je in de dag- en peuteropvang pedagogisch verantwoord werkt met (jonge) kinderen volgens de actuele inzichten.

  MBO-certificaat – C0126 – Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang

  Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Je leert hoe je samenwerkt en communiceert binnen de kinderopvang met ouders en andere professionals.

  Baby’s in de kinderopvang

  Word babyspecialist en leer hoe je kunt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby’s in jouw groep.

  Taaltraining 3F voor pedagogisch medewerkers

  Heb jij of jouw medewerkers een taaltraining nodig om taalniveau 3F te behalen? Wil je met meer zelfvertrouwen de taaltoetsen maken? Vergroot je slagingskans met onze taaltraining speciaal voor pedagogisch medewerkers.

  Startdata Prijs Locatie
  Startdatum: 04 okt. 2024 Prijs: 1.295 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Start opleiding vr. 04 okt. 2024 09:00 - 17:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht