Opleiding Baby’s in de kinderopvang – voor als je (nog) niet met baby’s werkt

149 exclusief btw

Inschrijven

Werk je nog niet met baby’s, maar wil je toch Baby’s in de kinderopvang volgen? Dat kan!

Werk jij bijvoorbeeld op de peuter- of BSO groep en wil je graag de overstap maken naar de babyopvang? Of wil je je kennis en ervaring over baby’s vergroten en daardoor de mogelijkheid hebben om ook vanaf 2025 op de babygroep te kunnen staan? Volg dan deze online opleiding en voldoe aan de IKK-eis.

Deze opleiding is speciaal gemaakt voor iedereen die wil leren om met baby’s te werken in de kinderopvang en die dat op dit moment nog niet doet. De opleiding is een aanvulling op het geldige diploma waarmee je nu op de groep mag werken.

Online leren in je eigen tempo

Praktijkvideo’s, herkenbare dilemma’s en inspirerende foto’s

Opdrachten die je uitvoert met het jongste kind uit jouw groep

Behaal je IKK-certificaat

Persoonlijke feedback van pedagogisch experts op jouw opdrachten

Waarom deze training?

Baby’s vragen om een andere benadering dan dreumesen, peuters en schoolkinderen. Deze opleiding is speciaal gemaakt voor iedereen die wil leren om met baby’s te werken in de kinderopvang en die dat op dit moment nog niet doet. Werk je bijvoorbeeld nu op de BSO, peuteropvang en wil je af en toe kunnen invallen op een groep met baby’s? Of wil je helemaal de overstap maken naar de babygroep? Deze opleiding helpt je hierbij. 

Hoe je gaat leren

Je gaat eerst zelfstandig aan de slag met de theorie in de online cursus en de afsluitende kennistoets. Hiervoor moet minstens een 7,5 worden gehaald, daarna ga je aan de slag met de praktijkopdrachten. Er is één herkansing van de kennistoets mogelijk. De praktijkopdrachten sluiten aan bij de zes thema’s van de opleiding. Deze worden van persoonlijke feedback voorzien door de beoordelaars van Kans².

“Het is fijn dat door deze opleiding pedagogisch medewerkers op de babygroep kunnen bijspringen die normaal niet met baby’s werken.”

Vestigingsmanager

Programma

Je leert optimale ontwikkelkansen voor de baby te creëren in een emotioneel veilige omgeving. Naast de wet- en regelgeving komen 6 thema’s aan bod.

De ontwikkeling van baby’s
Je ontdekt hoe het brein en het lichaam van een baby zich ontwikkelen, welke ontwikkelingsgebieden er zijn en hoe je de ontwikkeling van een baby kunt stimuleren.

Communicatie met baby’s
Je leert onder meer waarom goed contact met baby’s belangrijk is, wat van belang is bij het contact met baby’s, welke vormen van aanraking er zijn en hoe deze invloed hebben op het contact tussen jou en de baby, en meer.

Spelactiviteiten met baby’s
Je ontdekt wat het belang is van spel voor de ontwikkeling van de baby, hoe je de kwaliteit van het spel positief kan beïnvloeden, welk speelgoed en welke activiteiten aansluiten bij de behoeften van de baby, en meer.

Groepsorganisatie
Je leert wat groepsorganisatie is, wat het belang van groepsorganisatie is, hoe je groepsorganisatie toepast in jouw werkpraktijk en welke dillema’s je tegen kunt komen en je daarmee omgaat.

Leefomgeving van baby’s
Je leert waarom een goede leefomgeving belangrijk is voor baby’s, aan welke kenmerken een goede groepsruimte voor baby’s moet voldoen, hoe de pedagogische visie de inrichting van een groepsruimte bepaalt.

Samenwerken met ouders
Je leert waarom samenwerken belangrijk is, wat een wederzijdse samenwerking inhoudt, hoe je de zorg voor de baby met elkaar afstemt, wat het belang van wennen is, wat belangrijk is bij de overdracht tijdens het halen en brengen en hoe je omgaat met botsende belangen.

Praktijkopdrachten voor wie nog niet met baby’s werkt

In deze opleiding ‘Baby’s in de kinderopvang’ gaan we er vanuit dat je weet hoe je in de basis een baby verzorgt. Denk aan een luier omdoen, flesvoeding maken, etc. Deze onderwerpen komen dan ook niet aan de orde.

Voor de emotionele veiligheid van baby’s is een vast gezicht op de groep erg belangrijk. Jij bent op dit moment (nog) niet het vaste gezicht voor de baby. Daardoor kan je de reguliere praktijkopdrachten niet uitvoeren zoals de baby de fles geven, verzorgen of op bed leggen. Ook al weet je hoe je dit in theorie moet aanpakken.

De praktijkopdrachten in deze opleiding zijn daarom speciaal aangepast. Je gaat oefenen met het jongste kind van jouw eigen groep en gaat dit vergelijken met een collega die baby’s opvangt.

Wie heb je nodig?

  • Collega pedagogisch medewerker van je eigen groep (1 uur in totaal)
  • Collega pedagogisch medewerker die al met baby’s werkt (stage-collega) (1 uur in totaal)
  • Begeleider (pedagogisch coach of leidinggevende) (1,5 uur in totaal)

Begeleider

De begeleider speelt een belangrijke rol in jouw leerproces; deze volgt jouw ontwikkeling in de praktijk, stimuleert en inspireert. Het gaat er immers om dat de opgedane kennis en inspiratie terugkomt in jouw handelen. Van die toepassing profiteert de baby pas écht. Samen met de begeleider bespreek je de praktijkopdrachten, het plan van aanpak en de leerdoelen. Zodat je ook na afronding van de opleiding aan jouw persoonlijke doelen met baby’s gaat werken.

Wat heb je nodig?

  • Een laptop of tablet met Google Chrome. De opleiding is niet te volgen op een telefoon.
  • Adobe Reader (PDF)
  • Voor de praktijkopdrachten heb jij een ‘begeleider’ nodig die jouw leerproces ondersteunt met feedback. Bijvoorbeeld een pedagogisch coach of leidinggevende.
    Samen bespreken jullie de praktijkopdrachten en jouw Plan van aanpak. Zodat jij ook na afronding van de opleiding aan jouw persoonlijke doelen met baby’s kan werken. Dit kost ongeveer 20 minuten per praktijkopdracht.
  • Groep met babyopvang om jouw praktijkopdrachten uit te voeren.

Studiebelasting

Online cursus en toets (5,5 uur) | Praktijkopdrachten (20 uur, dit is 3 uur meer dan de reguliere versie van de opleiding) Herkansingstoets is mogelijk (½ uur)

Let op: de nakijktermijn voor de praktijkopdrachten is 4-6 weken. Hier is in het schema rekening mee gehouden. Je ontvangt een bericht zodra je opdrachten zijn nagekeken. Je hebt 12 maanden toegang tot de opleiding.

Certificaat

Na afronding van de e-learning, de kennistoets en de praktijkopdrachten ontvang je het IKK-erkende certificaat ‘Baby’s in de kinderopvang’. Hiermee voldoe je aan de IKK-eisen die vanaf 2025 gelden om op een babygroep te mogen werken.

Meer uit de opleiding halen?

Startbijeenkomst

Wil je goed aan de e-learning Baby’s in de kinderopvang beginnen? Maak een vliegende start met het team en een bevlogen Kans² trainer met een startbijeenkomst. Hierin leer je werken met de online cursus en de praktijkopdrachten.

Praktijkbijeenkomst

We bieden een (online) intervisie met een pedagogisch beoordelaar van Kans² aan waarin deelnemers van de opleiding samen in groepjes de opdrachten bespreekt.

Verdiepingsbijeenkomst

Hoe houd je de babykennis van jouw team op peil? Met verdiepingsbijeenkomsten gaat de trainer uitgebreid in op een thema. Tijdens deze bijeenkomst wisselen theorie, intervisie, kijken naar filmbeelden en het delen van tips en ervaringen elkaar af.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: helpdesk@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de opleiding combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op.

Ervaar het zelf met onze gratis demo!

Wil jij je pedagogisch medewerkers opleiden in het werken met baby’s maar weet je nog niet hoe? Twijfel je of online leren wel iets voor hen is? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe de opleiding eruit ziet? Neem een kijkje in de demo. Vraag deze hieronder aan.

Ik wil meer informatie over de opleiding

    Organisatie

    Jouw naam

    Naam training/opleiding

    Aantal deelnemers aan de training

    Telefoonnummer

    E-mailadres

    Korte beschrijving van jouw vraag

    Neem de validatiecode over
    captcha