Opleiding Baby’s in de kinderopvang

149 exclusief btw

Inschrijven

Supersnel gecertificeerd aan de slag met baby’s

Baby’s vragen om een andere benadering dan dreumesen, peuters en schoolkinderen. Én elke baby ontwikkelt zich anders. Als een baby aan jou wordt toevertrouwd door zijn ouders heb je maar één doel: je wilt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby. In deze opleiding leer je hoe jij hier als babyspecialist kunt bijdragen.

Werk jij bij een kinderopvangorganisatie al met baby’s en wil je voldoen aan de IKK-eisen? Dan is deze online opleiding iets voor jou! Na aankoop van de opleiding ontvang je binnen 24 uur (op werkdagen) de inlogcodes en kan je van start.

Online leren in je eigen tempo

Praktijkvideo’s, herkenbare dilemma’s en inspirerende foto’s

Opdrachten die je uitvoert op jouw eigen groep

Behaal je IKK-certificaat

Persoonlijke feedback van pedagogisch experts op jouw opdrachten

Waarom deze opleiding?

Deze opleiding voldoet aan de IKK-eisen en is bedoeld voor pedagogisch medewerkers die al met baby’s werken. Je gaat zelfstandig online leren. Niet alleen lezen, maar lekker actief aan de slag met praktijkvideo’s en herkenbare dilemma’s. Zodat jij goed voorbereid de kennistoets maakt.

Je voert praktijkopdrachten uit op de groep zodat je de kennis leert toepassen in de praktijk. Onze pedagogisch expert kijken de opdrachten na en geven jou persoonlijke tips en tops waar je ook na je opleiding iets aan hebt. Jouw persoonlijke doelen werk je uiteindelijk uit met een concreet Plan van aanpak.

Instroomeisen

Iedereen die zijn IKK-certificaat wil behalen, meer wil leren over baby’s en momenteel al op de groep met baby’s werkt. Ook geschikt voor gastouders.

Werk je (nog) niet met baby’s?

Dan is een andere versie van de opleiding geschikter voor jou. Werk je bijvoorbeeld nu op de BSO, peuteropvang en wil je af en toe kunnen invallen op een groep met baby’s? Of wil je helemaal de overstap maken naar de babygroep? Dan kan je deze opleiding aanschaffen: Voor iedereen die (nog) niet me baby’s werkt.

“Er is meer kennis over de ontwikkeling van de baby. We zien meer bewustwording van het (eigen) pedagogisch handelen. Medewerkers passen hun gedrag aan zoals keuze voor spelmaterialen.”

Vestigingsmanager

Programma

Je leert optimale ontwikkelkansen voor de baby te creëren in een emotioneel veilige omgeving. Naast de wet- en regelgeving komen 6 thema’s aan bod.

De ontwikkeling van baby’s
Je ontdekt hoe het brein en het lichaam van een baby zich ontwikkelen, welke ontwikkelingsgebieden er zijn en hoe je de ontwikkeling van een baby kunt stimuleren.

Communicatie met baby’s
Je leert onder meer waarom goed contact met baby’s belangrijk is, wat van belang is bij het contact met baby’s, welke vormen van aanraking er zijn en hoe deze invloed hebben op het contact tussen jou en de baby, en meer.

Spelactiviteiten met baby’s
Je ontdekt wat het belang is van spel voor de ontwikkeling van de baby, hoe je de kwaliteit van het spel positief kan beïnvloeden, welk speelgoed en welke activiteiten aansluiten bij de behoeften van de baby, en meer.

Groepsorganisatie
Je leert wat groepsorganisatie is, wat het belang van groepsorganisatie is, hoe je groepsorganisatie toepast in jouw werkpraktijk en welke dillema’s je tegen kunt komen en je daarmee omgaat.

Leefomgeving van baby’s
Je leert waarom een goede leefomgeving belangrijk is voor baby’s, aan welke kenmerken een goede groepsruimte voor baby’s moet voldoen, hoe de pedagogische visie de inrichting van een groepsruimte bepaalt.

Samenwerken met ouders
Je leert waarom samenwerken belangrijk is, wat een wederzijdse samenwerking inhoudt, hoe je de zorg voor de baby met elkaar afstemt, wat het belang van wennen is, wat belangrijk is bij de overdracht tijdens het halen en brengen en hoe je omgaat met botsende belangen.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop of tablet met Google Chrome. De opleiding is niet te volgen op een telefoon.
 • Adobe Reader (PDF)
 • Voor de praktijkopdrachten heb jij een ‘begeleider’ nodig die jouw leerproces ondersteunt met feedback. Bijvoorbeeld een pedagogisch coach of leidinggevende.
  Samen bespreken jullie de praktijkopdrachten en jouw Plan van aanpak. Zodat jij ook na afronding van de opleiding aan jouw persoonlijke doelen met baby’s kan werken. Dit kost ongeveer 20 minuten per praktijkopdracht.
 • Groep met babyopvang om jouw praktijkopdrachten uit te voeren.

Studiebelasting

Online cursus en toets (5,5 uur) | Praktijkopdrachten (17 uur) Herkansingstoets is mogelijk (½ uur)

Let op: de nakijktermijn voor de praktijkopdrachten is 4-6 weken. Hier is in het schema rekening mee gehouden. Je ontvangt een bericht zodra je opdrachten zijn nagekeken. Je hebt 12 maanden toegang tot de opleiding.

Certificaat

Na afronding ontvang je het IKK-erkende certificaat ‘Baby’s in de kinderopvang’. Hiermee voldoe je aan de IKK-eisen die vanaf 2025 gelden om op een babygroep te mogen werken.

Meer uit de opleiding halen?

Startbijeenkomst

Wil je goed aan de e-learning Baby’s in de kinderopvang beginnen? Maak een vliegende start met het team en een bevlogen Kans² trainer met een startbijeenkomst. Hierin leer je werken met de online cursus en de praktijkopdrachten.

Praktijkbijeenkomst

We bieden een (online) intervisie met een pedagogisch beoordelaar van Kans² aan waarin deelnemers van de opleiding samen in groepjes de opdrachten bespreekt.

Verdiepingsbijeenkomst

Hoe houd je de babykennis van jouw team op peil? Met verdiepingsbijeenkomsten gaat de trainer uitgebreid in op een thema. Tijdens deze bijeenkomst wisselen theorie, intervisie, kijken naar filmbeelden en het delen van tips en ervaringen elkaar af.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: helpdesk@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de opleiding combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op.

Ervaar het zelf met onze gratis demo!

Wil jij je pedagogisch medewerkers opleiden in het werken met baby’s maar weet je nog niet hoe? Twijfel je of online leren wel iets voor hen is? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe de opleiding eruit ziet? Neem een kijkje in de demo. Vraag deze hieronder aan.

Ik wil meer informatie over de opleiding

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de e-learning

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha