De Pedagogisch Coach

Start met de IKK-erkende 6-daagse opleiding De Pedagogisch Coach.De ruim 600 pedagogisch coaches die wij inmiddels hebben opgeleid geven deze opleiding een gemiddelde van 8.4.

Gun jij jezelf deze ontwikkelingsstap in je carrière? Dan zit je helemaal goed bij de opleiding “De Pedagogisch coach” van Kans2.

Het is een waardevolle opleiding met goede werkvormen en een prettige groepssfeer.”

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Het aanbod:

 • 6 daagse opleiding “De Pedagogisch coach” – voldoet aan de opleidingseisen Wet IKK
 • Branche-erkende combinatie van Scholing voor Pedagogiek 0-13 jaar en Scholing voor Coaching
 • Video-interactie coaching is een belangrijke werkvorm
 • Blended opleiding inclusief online leeromgeving met voorbereidende opdrachten en aanvullend materiaal

Waarom deze opleiding?

Tijdens de opleiding ga je coachvaardigheden ontwikkelen zodat je als coach in de kinderopvang de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerkers kunt vergroten. Je leert wat coachvaardigheden zijn, welke je al beheerst en welke vaardigheden je nog kunt ontwikkelen. Ook ontdek je welke vaardigheden bij je passen en hoe je deze in verschillende situaties het beste in kunt zetten.

Je gaat ook aan de slag met je pedagogische kennis. Deze kennis is steeds de onderlegger voor het samen kunnen analyseren van beelden van pedagogisch medewerkers en kinderen. Het opstellen van coachplannen voor individuele coaching komt aan de orde. En je krijgt handreikingen over hoe je teamcoaching kunt inzetten.

“De trainster heeft veel ervaring en brengt dit op een natuurlijke en fijne manier over door te werken met voorbeelden gericht op de praktijk. Ik heb meer inzicht in de verschillende ontwikkelingsgebieden, wat daarbij hoort en bij welke leeftijd het past. Daarnaast ook een goede koppeling naar de coachpraktijk.”

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Resultaat

Tijdens de opleiding staat jouw eigen ontwikkeling in iedere bijeenkomst centraal. Er is in de opleiding in het aanbieden van de lesstof onderscheid gemaakt tussen het pedagogische gedeelte (P) en het coachgedeelte (C).

 • Je hebt kennis van coachvaardigheden en weet hoe je coaching effectief kan inzetten.
 • Je hebt je eigen kracht ontdekt en geleerd om je comfortzone te herkennen. Door hier bewust van te zijn kun je de coachtechnieken bewust inzetten en toepassen.
 • Je hebt geleerd van elkaar, geoefend met coachtechnieken, en hebt geoefend met reflecteren en feedback geven en ontvangen.
 • Je hebt een plan geschreven met daarin de pedagogische doelen van jouw organisatie en de weg daarna toe verder uitgewerkt.
 • Je hebt inzicht welke tools je tot je beschikking hebt en welke tool in welke situatie het meest geschikt is.
 • Je pedagogische kennis is verdiept en opgefrist zodat je weet wat een kind van 0-13 jaar nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen.
 • Je hebt kennis opgedaan van een visie voor liefdevolle en positieve pedagogische begeleiding.
 • Je hebt geleerd wat videofeedback inhoudt en hoe je dit op een eenvoudige manier tijdens het coachen kunt inzetten.

“Er was een erg fijne sfeer in de groep waarin iedereen respect had voor elkaar. Daarnaast is er hard gewerkt, maar ook veel gelachen. De opleidingsdag was goed voorbereid door de trainer, waardoor het programma soepel doorlopen werd.

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Branche-erkende scholing

Partijen hebben vastgesteld dat deze opleiding voldoet aan de criteria behorende bij de B-route van de Kwalificatie-eis betreffende Scholing voor Pedagogiek 0-13 jaar en Scholing voor Coaching. Na het succesvol afsluiten van deze opleiding ben je gekwalificeerd om als pedagogisch coach in de kinderopvang te werken.

Instroomeisen voor Pedagogisch Coach:

 • Je hebt een MBO-4 diploma dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster. Voor meer informatie over de kwalificatie-eis klik hier voor het besluit cao-tafel Kinderopvang en cao-tafel Sociaal Werk. Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt om te voldoen aan de eisen volgens de wet IKK? Check dit dan op de site van FCB.
 • Daarnaast is de opleiding zeer geschikt voor iedereen die al gekwalificeerd is voor de functie van Pedagogisch coach of Pedagogisch coach/beleidsmedewerker maar beter wil worden in zijn of haar vak!

Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:

 • Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie (dit kan een kinderopvang en/of buitenschoolse opvang zijn)
 • Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG)
 • Je mag bij deze kinderopvangorganisatie coachgesprekken oefenen met een pedagogisch medewerker
 • De kinderopvangorganisatie waar jij werkt geeft je toegang tot het pedagogisch beleidsplan/coachplan
 • De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je als pedagogisch coach laat bijscholen
 • Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de opleiding de officiële toestemming te organiseren.

Niveau en vrijstellingenbeleid

Minimaal MBO-niveau 4 dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster. Voor deze opleiding geldt geen vrijstellingenbeleid.

Studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 90-110 uur. Bestaande uit 6 bijeenkomsten (totaal 42 uur) en 48-60 uur om de e-learning te doorlopen en het maken van de praktijkopdrachten.

Minimale voorwaarden voor het behalen van het opleidingscertificaat

 • Minimaal 5 van de 6 bijeenkomsten aanwezigheid (5 x 7 uur). Je ontvangt een vervangende opdracht voor de bijeenkomst die je mist. Hier zijn kosten aan verbonden.
 • Inleveren van de opdrachten (verslaglegging, reflectie, kennis en inzicht)  Beoordeeld met minimaal een voldoende.
 • Eindpresentatie/werkstuk bestaande uit: (reflectie)verslag van een coachingstraject van 3 gesprekken eventueel met kort filmpje, opbrengsten van de opleiding, plan om het geleerde blijvend in de praktijk te brengen bij jouw organisatie.

  Als je voldoet aan bovenstaande eisen, ontvang je na het succesvol afronden van de opleiding een brancherkend certificaat.

Financieel

Incompany: 6 dagen vanaf € 1.500,- per deelnemer.
Individuele deelname: 6 dagen € 1.595,- per deelnemer.
Deze bedragen zijn inclusief materiaalkosten.

Je kan voor deze opleiding het STAP-budget van € 1.000,- gebruiken. Zondag 1 mei 2022 om 10:00 uur is het tweede tijdvak voor STAP-aanvragen geopend. Wees er op tijd bij! Want op=op.

Incompany training?

Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Contact

Wil je informatie over subsidiemogelijkheden voor deze opleiding? We adviseren je graag. Neem contact met ons op: telefoonnummer 030-878 48 81 of per e-mail info@kanskwadraat.nl.