De Pedagogisch coach

Wat deelnemers zeggen over de opleiding:
“De trainster heeft veel ervaring en brengt dit op een natuurlijke en fijne manier over door te werken met voorbeelden gericht op de praktijk. Ik vond het top dat we de theorie koppelden aan de praktijk. Ik heb meer inzicht in in de verschillende ontwikkelingsgebieden, wat daarbij hoort en bij welke leeftijd het past. Daarnaast ook een goede koppeling naar de coachpraktijk.”

“Er was een erg fijne sfeer in de groep waarin iedereen respect had voor elkaar. Daarnaast is er hard gewerkt, maar ook veel gelachen. De cursusdag was goed voorbereid door de trainer, waardoor het programma soepel doorlopen werd. Fijn dat de behandelde stof op tijd klaar wordt gezet op de portal, hierdoor kan ik de stof die aangeboden wordt tijdens de opleidingsdag sneller verwerken en wordt er niet té lang stilgestaan bij een bepaald onderwerp.”

 • Wil je de pedagogisch coach of beleidsmedewerker worden in jouw kinderopvangorganisatie? Of ben je dat al en wil je voldoen aan de eisen vanuit de Wet IKK?
 • Wil je de kinderopvang voor kinderen nog mooier maken door pedagogisch medewerkers te laten groeien in hun vakbekwaamheid?
 • Wil je voor jouw organisatie een plan maken zodat je beredeneerd werkt aan het bereiken van de pedagogische doelen?

Dan zit je helemaal goed bij de opleiding “De Pedagogisch coach” van Kans Kwadraat.

Het aanbod:

 • 6 daagse opleiding “De Pedagogisch coach” – voldoet aan de opleidingseisen Wet IKK
 • Branche erkende combinatie van Scholing voor Pedagogiek 0-13 jaar en Scholing voor Coaching
 • Opleiding tot pedagogisch coach waarin video interactie coaching een belangrijk element is
 • Blended opleiding inclusief online leeromgeving

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met coachingsvaardigheden in het algemeen en met het opdoen van pedagogische kennis. Deze pedagogische kennis is steeds de onderlegger voor het samen kunnen analyseren van beelden van pedagogisch medewerkers en kinderen. Het opstellen van coachplannen voor individuele coaching komt aan de orde. Maar ook teamcoaching en hoe je daarin te werk gaat en van tevoren tot een plan komt is onderdeel van deze opleiding.

Waarom deze opleiding?
De doelstelling van deze opleiding is coachvaardigheden ontwikkelen zodat je als coach in de kinderopvang de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerkers kunt vergroten. Je leert wat coachvaardigheden zijn, welke je al beheerst en welke vaardigheden je nog kunt ontwikkelen. Ook ontdek je welke vaardigheden bij je passen en welke vaardigheden je in verschillende situaties het beste in kunt zetten.

Resultaat
Na deze opleiding heb je kennis van je coachvaardigheden weet je hoe je coaching effectief kan inzetten. Je hebt je eigen kracht ontdekt en geleerd je comfortzone te herkennen. Door hier bewust van te zijn kun je de coachtechnieken bewust inzetten en toepassen. Je hebt geleerd van elkaar, geoefend met coachtechnieken, en hebt geoefend met reflecteren en feedback geven en ontvangen. Je hebt een plan geschreven met daarin de pedagogische doelen van jouw organisatie en de weg daarna toe verder uitgewerkt. Je hebt inzicht welke tools je tot je beschikking hebt en welke tool in welke situatie het meest geschikt is. Je pedagogische kennis is verdiept en opgefrist zodat je weet wat een kind van 0-13 jaar nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Je hebt kennis opgedaan van en visie op een liefdevolle en positieve pedagogische begeleiding. Je hebt geleerd wat videofeedback inhoudt en hoe je dit op een eenvoudige manier tijdens het coachen kunt inzetten.

Tijdens de opleiding staat jouw eigen ontwikkeling in iedere bijeenkomst centraal. Er is in de opleiding in het aanbieden van de lesstof onderscheid gemaakt tussen het pedagogische gedeelte (P) en het coach-gedeelte (C).

Kaartje-Nederland Amsterdam Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Rotterdam Steenwijk Utrecht

  Branche-erkende scholing
  De  cao  partijen  hebben  vastgesteld  dat  deze  opleiding  voldoet  aan  de  criteria  behorende  bij  de  B-route  van  de  Kwalificatie-eis  betreffende  Scholing  voor Pedagogiek  0-13  jaar  en  Scholing  voor  Coaching.  Na  het  succesvol  afsluiten  van  deze opleiding  ben  je  gekwalificeerd  om  als  pedagogisch  coach  in  de  kinderopvang  te  werken. Je ontvangt het certificaat wanneer je bij de opleiding aanwezig bent geweest, alle opdrachten hebt voltooid en deze door de trainer als voldoende zijn beoordeeld. Als je voorafgaand aan de opleiding aangeeft een dag niet te kunnen, dan kunnen we een gratis inhaalmoment in een andere groep plannen. Als je dit tijdens de opleiding aangeeft dan rekenen we kosten voor een inhaalmoment. Heb je twijfels of je beschikt over de juiste vooropleiding om in combinatie met onze opleiding te voldoen aan de eisen volgens de IKK, check dan de website van FCB.

  Voor wie?
  Deze opleiding is geschikt voor medewerkers of managers met een diploma op minimaal mbo-niveau 4 dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster die de functie pedagogisch coach gaan invullen. Voor meer informatie over de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach – klik hier voor het besluit cao-tafel Kinderopvang en cao-tafel Sociaal Werk.

  Niveau
  Diploma op minimaal mbo-niveau 4 dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster. Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt om te voldoen aan de eisen volgens de wet IKK? Check dit dan op de site van FCB.

  Vrijstellingenbeleid
  Voor deze opleiding geldt geen vrijstellingenbeleid.

  Door jouw kennis te delen en medewerkers te stimuleren om hun deskundigheid te vergroten wordt de kwaliteit van de kinderopvang vergroot.

  Voordat de opleiding start, en vooraf aan elke volgende opleidingsdag volg je een E-learning module. Deze opleiding bieden we zowel incompany aan als via Open inschrijving. 

  Voor wie?

  Deze opleiding is geschikt voor medewerkers of managers met een diploma op minimaal mbo-niveau 4 dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster die de functie pedagogisch coach gaan invullen. Voor meer informatie over de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach – klik hier voor het besluit cao-tafel Kinderopvang en cao-tafel Sociaal Werk.

  Door jouw kennis te delen en medewerkers te stimuleren om hun deskundigheid te vergroten wordt de kwaliteit van de kinderopvang vergroot.

  Studiebelasting
  90-110 uur opgebouwd uit:
  – Bijeenkomsten 42 uur
  – E-learning en praktijkopdrachten 48 – 60 uur

  Financieel
  In-company: 6 dagen vanaf € 1.450,- per deelnemer.
  Individuele deelname: 6 dagen € 1.575,- per deelnemer.
  Deze bedragen zijn inclusief materiaalkosten.

  Minimale voorwaarden om het certificaat voor de opleiding te behalen:

  • Minimaal 5 van de 6 bijeenkomsten aanwezigheid (5 x 7 uur). Je ontvangt een vervangende opdracht voor de bijeenkomst die je mist.
  • Inleveren van de opdrachten (verslaglegging, reflectie, kennis en inzicht)  Beoordeeld met minimaal een voldoende.
  • Eindpresentatie/werkstuk bestaande uit: (reflectie)verslag van een coachingstraject van 3 gesprekken eventueel met kort filmpje, opbrengsten van de opleiding, plan om het geleerde blijvend in de praktijk te brengen bij jouw organisatie.

  Contact
  Voor inhoudelijke vragen over de opleiding of voor een vrijblijvend adviesgesprek kun je contact opnemen met Kans² op telefoonnummer 06-50489065 of per e-mail info@kanskwadraat.nl.