De Pedagogisch Coach opleiding

Wil jij de pedagogische kwaliteit van jouw opvanglocatie helpen verbeteren?

Start met de IKK-erkende 6-daagse opleiding De Pedagogisch Coach.

Als pedagogisch coach ben jij de spil tussen het pedagogisch beleid en de uitvoering hiervan op de groep. Je bewaakt en verbetert de pedagogische kwaliteit van jouw kinderopvangorganisatie. Dit doe je door het coachen, observeren, ondersteunen en adviseren van pedagogisch medewerkers bij hun werkzaamheden op de groep.

Volg onze Pedagogisch Coach opleiding en kwalificeer je voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Met onze opleiding ontwikkel jij je coachvaardigheden, zodat je als coach in de kinderopvang de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerkers kunt vergroten.

Waarom deze opleiding?

Als pedagogisch coach is het belangrijk dat je je pedagogische kennis actueel houdt. Door literatuurstudie, praktijkopdrachten en interactieve werkvormen wordt je pedagogische kennis opgefrist en verdiept. Wij reiken je verschillende instrumenten aan waarmee je jezelf, de ander en de organisatie naar een kwalitatief hoger plan kan brengen.

Elke bijeenkomst heeft zijn eigen leerdoelen die toegespitst zijn op het verwerven van theorie, het inzetten van deze theorie in de praktijk en op leervragen van jou als deelnemer. Het gaat dan om:

 • De coach en zichzelf (jouw leerproces);
 • De coach en de ander (coachtraject met pedagogisch medewerker);
 • De coach en professionaliteit binnen de kinderopvang (coachplan organisatie).

Wat je gaat leren

Je leert wat coachvaardigheden zijn, welke je al beheerst en welke vaardigheden je nog kunt ontwikkelen. Ook ontdek je welke vaardigheden bij je passen en welke vaardigheden je in verschillende situaties het beste in kunt zetten. Je weet wat de essentie is van coachen en je kunt als coach, op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid, aan de slag in je team.

Je leert welke eisen de wet IKK stelt aan het pedagogisch beleidsmedewerker/coach zijn en aan de organisaties en hoe hieraan te voldoen. Ook leer je hoe je doelen stelt en hoe je een plan om de gestelde doelen te bereiken opstelt voor jouw organisatie.

“Er was een erg fijne sfeer in de groep waarin iedereen respect had voor elkaar. Daarnaast is er hard gewerkt, maar ook veel gelachen.

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Videofeedback

Werken met videofeedback is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Videofeedback is een prachtig instrument om situaties te bekijken, te bespreken en nog eens terug te zien. Je kunt inzoomen op het handelen van de pedagogisch medewerker om vervolgens te bekijken wat dit doet met de kinderen. Reflecteren op jezelf met beeld heeft een veel sterker effect dan reflecteren met taal.

Kernwoorden van de opleiding zijn:
Blended opleiding, persoonlijke feedback van twee trainers, veel extra informatie online beschikbaar (bibliotheek) & extra e-learning ter verdieping!

Het programma

Je gaat niet alleen veel leren, maar vooral ook veel doen.

 • E-learning voorafgaand aan iedere bijeenkomst met: Kijken, lezen, doen
 • 6 bijeenkomsten
 • Opdrachten/logboek
 • Eindopdracht en eindpresentatie

Als pedagogisch coach is het belangrijk dat je je pedagogische kennis actueel houdt. Daarom zijn er bijeenkomsten is er in de bijeenkomsten een onderscheid tussen coaching en pedagogiek.

Dag 1 – De kern van coachen (coaching)
Dag 2 – De pedagogiek als basis (pedagogiek)
Dag 3 – Jouw rugzak als pedagogisch coach (coaching)
Dag 4 – Waarnemen, reflectie en verandering (pedagogiek)
Dag 5 – Teamcoaching in de praktijk (coaching)
Dag 6 – Van leren naar doen (coaching)

“De trainster heeft veel ervaring en brengt dit op een natuurlijke en fijne manier over door te werken met voorbeelden gericht op de praktijk. Ik heb meer inzicht in de verschillende ontwikkelingsgebieden, wat daarbij hoort en bij welke leeftijd het past. Daarnaast ook een goede koppeling naar de coachpraktijk.”

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Resultaat

 • Zijn jouw coachvaardigheden vergroot en weet je hoe coaching effectief kan worden ingezet;
 • Heb je je eigen kracht ontdekt en ben je je bewust van je comfortzone;
 • Kun je je coachtechnieken bewust inzetten en toepassen;
 • Ben je in staat een coachplan te schrijven waarin de pedagogische doelen van jouw organisatie en de weg daarnaartoe uitgewerkt is;
 • Weet je welke tools je tot je beschikking hebt en welke tool in welke situatie het meest geschikt is;
 • Heb je jouw pedagogische kennis opgefrist en heb je je erin verdiept zodat je weet wat een kind van 0-13 jaar nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen;
 • Heb je kennis van en visie op een liefdevolle en positieve pedagogische begeleiding;
 • Heb je kennis gemaakt met videofeedback en hoe je dit op een eenvoudige maniertijdens het coachen kunt inzetten.

Ik heb veel inzicht gekregen in het opzetten van een coachtraject en hoe je dit stap voor stap uitvoert.”

Deelnemer van de Pedagogisch Coach opleiding

Instroomeisen

 • Je hebt een MBO-4 diploma dat kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster. Voor meer informatie over de kwalificatie-eis klik hier voor het besluit cao-tafel Kinderopvang en cao-tafel Sociaal Werk. Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt om te voldoen aan de eisen volgens de wet IKK? Check dit dan op de site van FCB.
 • Daarnaast is de opleiding zeer geschikt voor iedereen die al gekwalificeerd is voor de functie van Pedagogisch coach of Pedagogisch coach/beleidsmedewerker maar beter wil worden in zijn of haar vak!

Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:

 • Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie (dit kan een kinderopvang en/of buitenschoolse opvang zijn)
 • Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG)
 • Je mag bij deze kinderopvangorganisatie coachgesprekken oefenen met een pedagogisch medewerker
 • De kinderopvangorganisatie waar jij werkt geeft je toegang tot het pedagogisch beleidsplan/coachplan
 • De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je als pedagogisch coach laat bijscholen
 • Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de opleiding de officiële toestemming te organiseren.

Niveau en vrijstellingenbeleid

Minimaal MBO-niveau 4 dat kwalificeert voor de functie van pedagogisch medewerker/peuterspeelzaalleidster. Voor deze opleiding geldt geen vrijstellingenbeleid.

Studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 90-110 uur. Bestaande uit 6 bijeenkomsten (totaal 42 uur) en 48-60 uur om de e-learning te doorlopen en het maken van de praktijkopdrachten.

Financieel

Individuele deelname: € 1.595,- per deelnemer incl. materiaalkosten.

Je kan hiervoor het STAP-budget van maximaal € 1.000,- gebruiken. 1 november 2022 om 10:00 uur is het tijdvak voor STAP-aanvragen geopend. Wees er op tijd bij! Want op=op.

Incompany training?

Deze scholing wordt ook incompany aangeboden. Incompany: vanaf € 1.500,- per deelnemer, incl. materiaalkosten. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Contact

Neem contact op met Kans2 voor een offerte op maat, inhoudelijke vragen of voor een vrijblijvend adviesgesprek. Per e-mail info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.