MBO-certificaat – C0126 – Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang

Vanaf 1.295 exclusief btw

Bekijk startdata

In het kort

Goed samenwerken en communiceren

Ben jij pedagogisch medewerker en wil jij je verder ontwikkelen in het samenwerken en communiceren met ouders en andere professionals binnen een integraal kindcentrum (IKC) of binnen de jeugdhulp? Of ben je zij-instromer en wil je starten in de kinderopvang? Dan is het mbo-certificaat Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang interessant voor jou.

Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Je leert hoe je samenwerkt en communiceert binnen de kinderopvang met ouders en andere professionals.

Programma

Goed samenwerken en communiceren met ouders en andere professionals wordt steeds belangrijker. Tijdens deze opleiding leer je daarom hoe je in de dag- en buitenschoolse opvang professioneel samenwerkt en (digitaal) communiceert . Je ontwikkelt je op het gebied van digitale vaardigheden en leert verantwoord en zorgvuldig omgaan met het delen van informatie op sociale media.

Opbouw

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Kick-off: online sessie van 1 uur
 • Tweewekelijks inloopspreekuur van 20 minuten met de coach. Tijdstip in overleg.
 • Zelfstudiemethode
 • 2 online sessies van 2 uur
 • Fysieke workshop van 3 uur
 • Praktijkexamen

Dit beroepsgerichte mbo-certificaat bevat werkprocessen van de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang mbo-niveau 3. De selectie van de werkprocessen is gebaseerd op het competentieprofiel van de pedagogisch medewerker kinderopvang.

Leerdoelen

 • Je leert werkzaamheden, werkwijzen en de taakverdeling afstemmen om de kwaliteit en continuïteit te borgen en te zorgen voor eenduidigheid.
 • Je werkt samen met andere betrokkenen in de omgeving van het kind.
 • Je evalueert je eigen werkzaamheden en stelt verbeterpunten op.
 • Je leert goed communiceren en gesprekken voeren met de ouders / vervangende opvoeders van het kind.

Werkwijze en studiebelasting

Je volgt deze opleiding grotendeels online, op jouw niveau en tempo. Jouw ervaring telt hierbij mee. Samen met je succescoach stel je namelijk je eigen leerroute vast op basis van een intakegesprek, je werkervaring en eventuele diploma’s.

Je besteedt per week ongeveer 6 tot 8 uur aan je studie en leert daarnaast veel in de praktijk op jouw leerwerkplek (minimaal 16 uur per week) bij een kinderdagverblijf, integraal kindcentrum, bso of voor- en vroegschoolse (VVE) locatie. Je werkt hier onder begeleiding van een ervaren collega.

De online sessies en de workshop zijn tussen 09.00 en 17.00 uur. De coachgesprekken kunnen zowel overdag als in de avond plaatsvinden.

De opleiding duurt ongeveer 10 weken omvat zelfstudie, coaching gesprekken, (online) sessies en een fysieke workshop. Je volgt je eigen leerroute en tempo, het is dus mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Praktisch

Voor wie

 • zij-instromers, herintreders en anderen met een niet (meer) kwalificerende opleidingsachtergrond;
 • als je start als pedagogisch medewerker in ontwikkeling;
 • pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang die ook graag in de dagopvang willen werken;
 • pedagogisch medewerkers die voldoen aan de kwalificatie-eis maar op onderdelen hun kennis en vaardigheden willen opfrissen of verbreden.

Certificaat

Na afronding van de opleiding ontvang je het landelijk en branche-erkend mbo-certificaat C0126 Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang.

Instroomeisen

 • Je beschikt over minimaal diploma VMBO kader /GL /TL of een MBO-diploma op niveau 2 of vergelijkbaar of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.,
 • Je hebt een arbeidsovereenkomst van minimaal 16 uur per week in de kinderopvang (dagopvang of BSO) bij een erkend leerbedrijf.
 • Je hebt een actuele Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en/of bent geregistreerd in het persoonsregister kinderopvang.

Beroepspraktijkvorming (bpv) en leerwerkplek

Je hebt voor deze opleiding een werkplek nodig met een contract van minimaal 16 uur per week, zowel voor de dagopvang als de BSO.

Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit betekent dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Bij het leerbedrijf kun je soms ook praktijkexamens doen. De succescoach onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Als je nog geen werkplek hebt, dan brengen wij je indien mogelijk direct in contact met een werkgever uit ons netwerk.

Vervolgmogelijkheden

Je kunt ervoor kiezen om een van de volgende certificaten te behalen:

WIJZR

Dit beroepsgerichte mbo-certificaat is ontwikkeld door WIJZR: een initiatief van Kans², OPPstap Zorg en Welzijn, Drenthe College en ROC Midden Nederland. WIJZR biedt jou als volwassene de mogelijkheid om met online en flexibel onderwijs mbo-certificaten te behalen. Dankzij de methode en deskundigheid van WIJZR kun jij snel en gefaseerd ingezet worden binnen de kinderopvang.

Contact

Incompany

Deze training kan ook incompany worden aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Meer leren

  MBO-certificaat – C0123 – Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang

  Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Je leert om activiteiten gericht en methodisch in te zetten om de ontwikkeling en het spelen bij kinderen te stimuleren en te volgen.

  MBO-certificaat – C0125 – Pedagogisch klimaat in de kinderopvang

  Dit mbo-certificaat biedt je een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen. Tijdens deze opleiding leer je hoe je in de dag- en peuteropvang pedagogisch verantwoord werkt met (jonge) kinderen volgens de actuele inzichten.

  Baby’s in de kinderopvang

  Word babyspecialist en leer hoe je kunt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby’s in jouw groep.

  Taaltraining 3F voor pedagogisch medewerkers

  Heb jij of jouw medewerkers een taaltraining nodig om taalniveau 3F te behalen? Wil je met meer zelfvertrouwen de taaltoetsen maken? Vergroot je slagingskans met onze taaltraining speciaal voor pedagogisch medewerkers.

  Startdata Prijs Locatie
  Startdatum: 26 jul. 2024 Prijs: 1.295 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Start opleiding vr. 26 jul. 2024 09:00 - 17:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht