Op weg naar taal 3F (kort traject)

In 4 bijeenkomsten naar taalniveau 3F

Hoe vaardiger je bent met taal, hoe meer jij kan betekenen in de taalvaardigheid van de kinderen op je groep. Ook de communicatie met ouders verloopt makkelijker. Daarom moeten alle pedagogisch medewerkers op 1 januari 2025 voldoen aan een taaleis, volgens de wet IKK. In voorschoolse educatie (VE) geldt de taaleis nu al. Hier geldt ook dat de leesvaardigheid op niveau moet zijn.

Met de inzet van het STAP budget kun je je nu inschrijven voor een 12-uurs online training. Ga samen met een van onze taaltrainers van start!

Vergroot je slagingskans; ga aan de slag met een taaltraining Nederlands 3F

Met meer zelfvertrouwen een taaltoets maken? Hoe pak je dat aan?  Kans2 biedt een taaltraining aan waarin jouw individuele taalontwikkeling centraal staat. Door jouw kennis te vergroten en veel te oefenen bereiden we je voor op de taaltoets(en) van UvA Talen.

Tijdens de taaltraining volg je een persoonlijke leerroute en werk je op je eigen niveau. Je oefent met het maken van toetsen en hebt inzicht in je voortgang. Na de taaltraining maak je de erkende taaltoets van UvA Talen. Deze is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. De vragen, teksten en opdrachten in de toetsen hebben daarom altijd raakvlakken met de praktijk van het werken met kinderen in de kinderopvang. Zo vergroot je de kans dat je je certificaat behaalt en kunt aantonen dat jij voldoet aan de taaleis.

De werkwijze van de training in het kort

Voorafgaand aan de training vindt een niveaubepaling plaats waarmee we jouw huidige taalniveau inzichtelijk maken. Op basis hiervan ontvang je een advies welk leertraject je het best kunt volgen om het vereiste certificaat te behalen.

Je krijgt toegang tot het online programma Taalblokken. Een adaptief programma waarin je kunt oefenen met spelling en grammatica en woordenschat en spreken. De taalbijeenkomsten vinden plaats op locatie of in ons digitale klaslokaal. Je maakt tijdens de training gebruik van een laptop of tablet met microfoon en oortjes.

“Op het moment volg ik een taaltraining via Kans Kwadraat om te voldoen aan de taaleis IKK voor de kinderopvang. Ik ben enorm tevreden met hoe de lessen en leermethode zijn gedigitaliseerd! In Taalblokken is er een duidelijke structuur in de lessen waardoor alles erg overzichtelijk is. Ik kan net zolang oefenen tot ik het echt beheers en je verveelt je geen moment!”

Erkende taaltoets

Na de training plannen we de taaltoets in. De UvA Taaltoets bestaat uit drie onderdelen:

  1. Toets spreekvaardigheid (IKK Luisteren, Spreken en Gesprekken voeren).
  2. Toets schrijfvaardigheid 2F. (Vanuit enkele gemeenten wordt voor het werken op een VVE groep een aanvullende eis gesteld m.b.t. schrijven (niveau 2F).
  3. Toets leesvaardigheid (VVE).

Certificaat

Ben je geslaagd voor je taaltoets? Dan ontvang je een (deel)certificaat waarop staat dat de jij de Nederlandse taal beheerst op het niveau 3F: mondelinge taalvaardigheid (IKK) of mondelinge taalvaardigheid én leesvaardigheid (VVE).

Voldoe jij al aan de taaleis 3F?

Wil je weten of je al voldoet aan de taaleis? Kijk dan in het servicedocument Taaleis van de CAO Kinderopvang – klik hier.

Werk je op een groep met voorschoolse educatie (VE-groep), dan geldt de taaleis ook voor jouw leesvaardigheid. Dit bestaat uit de deelvaardigheden zakelijke teksten en fictionele, narratieve en literaire teksten.

Investering

De training bestaat uit 4 dagdelen online in het online klaslokaal BigBlueButton. De totale studiebelasting is ongeveer 30 uur inclusief bijeenkomsten en opdrachten. Deze training kost € 795,- per deelnemer.

Je kan hiervoor het STAP-budget van maximaal € 1.000,- gebruiken.1 november 2022 om 10:00 uur is het tijdvak voor STAP-aanvragen geopend. Wees er op tijd bij! Want op=op.

Contact

Neem contact op met Kans2 voor een offerte op maat, inhoudelijke vragen of voor een vrijblijvend adviesgesprek. Per e-mail info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.