
In het kort
Kijk je rijk – het vervolg
De training Kijk je rijk – teamcoaching is het vervolg op de individuele videofeedbacktraining voor pedagogisch coaches. Daar stond gedragsverandering centraal in de 1-op-1 coaching van pedagogisch medewerkers. De coaches hebben de werkwijze rond individuele coaching geïmplementeerd binnen de organisatie en ervaring opgedaan in het werken met de methode Kijk je rijk.
Nu is het tijd voor de volgende stap: teamcoaching. In deze vervolgtraining leren de coaches hoe ze videofeedbackgesprekken kunnen inzetten in teamverband. Het doel is om het team bewust te maken van interactievaardigheden en samen te werken aan pedagogisch handelen, met de vraag: Hoe kunnen we als team groeien? De training richt zich op praktische afspraken die teams helpen. Een leuk voorbeeld uit de praktijk:
Na een leerzaam videofeedbackgesprek over respect voor de autonomie heeft een team samen de beslissing gemaakt om alle bekers voor de kinderen in de lage keukenkastjes te plaatsen. Zo kunnen kinderen zelf helpen met tafel dekken!
Verschil videofeedback 1-op-1 en in teamverband
Individuele videofeedback richt zich op het ontwikkelen van persoonlijke interactievaardigheden. Videofeedback in teamverband ondersteunt de bewustwording van het toepassen van de interactievaardigheden in specifieke situaties. Je maakt met elkaar nieuwe afspraken die de samenwerking en het bewust inzetten van de interactievaardigheden bevorderen.
Teamcoaching met impact

De coaches gaan in de training direct aan de slag met het coachen van een team. De pedagogisch coach identificeert vragen en situaties binnen het team en filmt vervolgens verschillende pedagogisch medewerkers in deze situaties op de groep. De videobeelden vormen het uitgangspunt voor het videofeedbackgesprek met het team.
De coaches leren een veilig en positief teamcoachtraject te voeren. Ze laten het beeld spreken en laten de pedagogisch medewerkers zelf ontdekken waar talenten, kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen. Het team ontdekt hoe zij ze elkaars handelen beter op elkaar af kunnen stemmen en het effect op de kinderen te begrijpen. De coaches filmen hun teamcoachgesprekken om hun eigen rol verder te ontwikkelen.
Vragen die centraal zijn: aan welke interactievaardigheid gaat het team werken? Op welke momenten? Hoe gaan ze dat doen? Wat hebben ze daarvoor nodig? Hoe kunnen ze elkaar helpen/ondersteunen? Zo worden er concrete afspraken gemaakt over het pedagogisch handelen.
E-learning interactievaardigheden
Het herkennen van de interactievaardigheden vormt ook bij het teamcoachen een belangrijke eerste stap. Afhankelijk van de doelgroep waar de pedagogisch medewerker mee werkt en welke interactievaardigheid centraal staat, wordt de versie van de e-learning gevolgd gericht op de kinderdagopvang (0-4 jaar) of de BSO.
Programma
Opbouw van de training
Kijk je rijk – teamcoaching is een compact traject dat qua opbouw aansluit op het individuele traject. Het enige verschil in opbouw is dat de coaches , nu teamgesprekken filmen en gaan analyseren en bespreken tijdens peergesprekken en intervisies.
Stap 1: Theorie leren in de e-learning
Stap 2: Filmen op de groep
Stap 3: Beeldanalyse maken
Stap 4: Videofeedbackgesprek filmen (team)
Stap 5: Reflectieformulier invullen
Stap 6: Peergesprek
Stap 7: Intervisie met trainer
Resultaat
De pedagogisch coach leert:
- Videofeedback in te zetten in teamverband
- Teamafspraken te realiseren om de deskundigheid te bevorderen op de werkvloer in de dagelijkse praktijk.
Praktisch
Voor wie
De pedagogisch coaches hebben de training Kijk je rijk – individuele coaching afgerond en geïmplementeerd binnen jouw organisatie.
Instroomeisen
- De minimale groepsgrootte bestaat uit 4 deelnemers. Bij groepen groter dan 6 deelnemers wordt de groep na de startbijeenkomst opgesplitst intervisiegroepen van 4-6 deelnemers.
- De pedagogisch coaches hebben de training Kijk je rijk – individuele coaching afgerond en geïmplementeerd binnen jouw organisatie.
- Er is een team van 3 tot 6 pedagogisch medewerkers gekozen om het teamcoachtraject mee op te starten. Voor deze medewerkers is de tijdsinvestering: 3x een uur voor de gesprekken
- Kans² raadt sterk aan om de pedagogisch medewerkers die deelnemen aan de teamcoachgesprekken (delen van) de e-learning Interactievaardigheden te laten volgen. Dit kost ongeveer 1 uur.
Meer lezen?
- Meer over de e-learning Interactievaardigheden voor de kinderopvang
- Meer over de e-learning Interactievaardigheden op de BSO
- Meer over de training Kijk je rijk voor jouw organisatie
- Artikel Versterk jouw interactievaardigheden
- Artikel Videobeelden als basis voor een coachgesprek
- Artikel De training Kijk je rijk in de praktijk
Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
Deze training wordt alleen incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!
Vrijblijvende offerte aanvragen