Training Kijk je rijk voor pedagogisch coaches – individueel
Inschrijven wachtlijst
Videobeelden als coachingstool voor de interactievaardigheden
De interactievaardigheden zijn de 6 belangrijkste vaardigheden in de omgang met kinderen. Het is de kern van de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang. Bijna iedereen kent ze en begrijpt het belang, maar hoe breng je deze nou op een aantrekkelijke manier binnen je kinderopvangorganisatie onder de aandacht?
De training Kijk je rijk biedt de oplossing en heeft als doel: Binnen je organisatie de interactievaardigheden verbeteren door middel van videofeedback.
Waarom deze training?
Videobeelden zijn een krachtig coachingsmiddel in de kinderopvang; beelden maken pedagogisch medewerkers bewust van hoe ze met kinderen omgaan. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Door jezelf te zien op beeld, ga je je gedrag beter herkennen, begrijpen en onthouden.
Uit onderzoek van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO)* blijkt dat individuele videofeedbacktraining van pedagogisch medewerkers hun interactievaardigheden verbetert. Alle reden voor het NCKO en Kans² om de handen ineen te slaan en de evidence based training van het NCKO te vertalen naar praktijkgerichte versie voor de kinderopvang: Kijk je rijk.
*Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld.
Wat je gaat leren
In deze training staat het 1-op-1 coachen met videobeelden op interactievaardigheden centraal. Jij begeleidt als pedagogisch coach een pedagogisch medewerker gedurende de training met als resultaat verbeterde inzet van interactievaardigheden bij de pedagogisch medewerker. Tijdens deze training film je de pm’er op de groep en jezelf tijdens de coachgesprekken.
Je leert:
- Goede video-opnames te maken op de groep;
- Beeldanalyse te maken en veilig en positief een videofeedbackgesprek te voeren met pedagogisch medewerkers;
- Gedragsverandering te bewerkstelligen door videofeedback
- De methode implementeren en borgen binnen jouw organisatie.
Gebaseerd op feiten uit wetenschappelijk onderzoek van NCKO:
“Videofeedback verbetert de interactievaardigheden binnen de kinderopvang.”
Studiebelasting
Je gaat als pedagogisch coach leren hoe je de interactievaardigheden van de pedagogisch medewerker verder ontwikkelt. Naast dat jij als pedagogisch coach gaat leren, krijgt ook de pedagogisch medewerker die je coacht toegang tot de e-learning. De pedagogisch medewerker leert over de interactievaardigheden en kijkt naar de eigen videobeelden voordat jij in gesprek gaat, en vult achteraf reflectieformulieren in.
De gemiddelde duur: 6-8 maanden opgebouwd uit:
- Online cursus: 4 uur
- Bijeenkomsten: +/-12 uur
- Intervisie + peergesprekken: +/- 16 uur
- Praktijk: video-opnames maken en voeren van coachgesprekken: +/- 21 uur
- Voor investering van de pedagogisch medewerker moet je rekening houden met de inzet van ongeveer 10 a 12 uur voor het totale traject (doorloop van 6-8 maanden).
Het is goed om te beseffen dat veel van deze uren uitgevoerd worden in de praktijk! Als pedagogisch coach zijn deze uren in te zetten in het coachplan richting de GGD. Door de mogelijkheid van online leren, kunnen de pedagogisch coaches zelf hun tijden indelen.
Programma

In de online leeromgeving leer je over de interactievaardigheden en wat er allemaal komt kijken bij videofeedback.
Tijdens de startbijeenkomst ga je dieper in op videofeedback en oefenen je met elkaar. Zodat je daarna zelfstandig met het coachtraject aan de slag gaat.
Je leert telkens in blokjes van 2 interactievaardigheden. Je maakt hier goede filmopnames van, analyseert het beeld en gaat vervolgens met de pedagogisch medewerker in gesprek. De filmbeelden van deze coachgesprekken bespreek je met groepsgenoten tijdens een peergesprek en met een ervaren trainer erbij tijdens intervisiesessies. Of te wel: leren door te doen!
Na de laatste intervisie, heb je een persoonlijk coachgesprek van een uur met de trainer, waarin jouw eigen ontwikkeling als videofeedbackcoach centraal staat. In de afsluitende bijeenkomst presenteer je dit en denk je na over hoe jij Kijk je rijk na de training gaat toepassen.
Wat maakt Kijk je rijk uniek
- Gemaakt met het NCKO, vanuit wetenschappelijke inzichten, met de inhoud van de interactievaardigheden zoals deze door hen ontwikkeld zijn.
- Splinternieuwe videobeelden gemaakt in de kinderopvang. Hierdoor is het mogelijk dat zowel pedagogisch medewerkers als pedagogisch coaches zelfstandig aan de slag kunnen met het herkennen van de interactievaardigheden.
- Leren met je hele organisatie vanuit dezelfde pedagogische inhoud. Dit maakt de training zeer effectief voor een brede verbetering op het gebied van interactievaardigheden.
- Geen eenmalige training maar een manier leren om de opgedane kennis te borgen in de organisatie.
Instroomeisen
- Je hebt een opleiding gevolgd die kwalificeert voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach.
- Je hebt basiskennis en vaardigheden in het coachen (coachtechnieken en gespreksvaardigheden). Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op voordat je je inschrijft.
Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:
- Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie met kinderopvang/ peuteropvang voor 0-4 jarigen;
- Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG);
- Je mag bij deze kinderopvangorganisatie coachgesprekken oefenen met een pedagogisch medewerker;
- De pedagogisch medewerker die jij gaat coachen tijdens de training heeft ruimte om gedurende het traject 11 uur te investeren*. Deze uren kun je opnemen in het coachplan;
- De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je als pedagogisch coach laat bijscholen;
- Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de training de officiële toestemming te organiseren.
*De investering bestaat uit: het volgen van de e-learning, voeren van de videofeedbackgesprekken, maken van reflectie opdrachten en een eindopdracht.
Bewijs van deelname
Na het afronden van deze training ontvang je een bewijs van deelname. Voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.
Meer weten?



Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
We adviseren sterk een eigen incompany e-learning Interactievaardigheden aan te schaffen waar de pedagogisch medewerkers kunnen leren. Na afloop van de training zullen de deelnemers dan in staat zijn om de pedagogisch medewerkers blijvend te coachen in deze omgeving, waarbij iedereen toegang heeft tot dezelfde inhoud en dus dezelfde taal spreekt tijdens de videofeedbackgesprekken. We vertellen graag meer over de mogelijkheden!
Ook bieden we incompany het vervolg van deze training aan: Kijk je rijk voor teams.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.