Training Praktijkbegeleider
Inschrijven wachtlijstIn het kort
Waarom een training voor jou als praktijkbegeleider?
- Ben jij verantwoordelijk voor het coachen, begeleiden en coördineren van leerlingen, collega’s (stagebegeleider), stagiair(e)s en/of nieuwe medewerkers?
- Wil jij je graag bekwamen in de nieuwe rol van praktijkopleider of praktijkcoördinator zodat iedereen zijn taken snel onder de knie krijgt, lekker draait en zichzelf kan ontwikkelen?
- Ben jij (binnenkort) verantwoordelijk voor deze begeleiding en wil je leren hoe je dit effectief aanpakt, of wil je jouw huidige vaardigheden aanscherpen?
Dan is de training Praktijkbegeleider wat voor jou!
Jij weet als geen ander dat het goed begeleiden van een aankomend professional een vak apart is. Wil jij meer coachend en progressiegericht leren begeleiden? Wil jij leren betere gesprekken te voeren met BBL-stagiairs,(nieuwe) medewerkers, werkbegeleiders, managers en opleiders? Of wil jij je steviger voelen in je (nieuwe) rol als praktijkbegeleider of BPV-coördinator?
Deze training biedt concrete handvatten en inzichten voor het begeleiden en beoordelen van allerhande situaties waarmee je als praktijkopleider te maken krijgt. Je gaat actief aan de slag met het coachend begeleiden van (aankomend) vakprofessionals. Aan het eind van de training ga je geïnspireerd en met nieuwe inzichten naar huis.
Waarom deze training?
Hoe vertegenwoordig je op een goede manier je werkgever? En hoe presenteer en profileer je jezelf en je organisatie?
Voor je organisatie en voor stagiair(e)s is het belangrijk om te weten hoe een succesvolle stage eruit ziet. Voor de student kan dit betekenen dat hij/zij straks met enthousiasme en zelfvertrouwen begint aan een baan bij je organisatie. Veel organisaties hebben te kampen met hoge werkdruk, druk op werving en selectie en inwerken van nieuwe medewerkers en bbl/ stagiair(e)s instroom. Om deze druk aan te kunnen nemen veel organisaties een praktijk coördinator of praktijkopleider aan.
Deze persoon vormt als het ware de spil tussen de opleiders (hogescholen en ROC’s), de stagebegeleiders, de managers en de stagiair(e)s. het belang van netwerken, samenwerken, verbinden en zichtbaar zijn is aan deze rol onlosmakelijk verbonden. Deze onderwerpen komen dan ook tijdens de training aan de orde.
Deelnemers over de training
“Ik weet nu hoe ik kan omgaan met een ongemotiveerde stagiair en op welke manier ik het gesprek kan aangaan.“
Manuel – praktijkbegeleider
“Doordat ik mij steeds meer bewust word van de mogelijkheden om goed te kunnen begeleiden merk ik dat ik de praktische instrumenten en oefeningen uit de training gelijk durf toe te passen. Hierdoor krijg ik medewerkers in beweging.”
Edward – praktijkbegeleider
Programma
De nadruk ligt in de training op het casus gestuurd oefenen van gespreks- en begeleidings/coachings technieken en het delen van ervaringen. Verder worden er veel tips, trucs en methodes aangereikt. Het uitwisselen van ervaringen met de andere deelnemers blijkt zeer waardevol. Want je zit allemaal in hetzelfde ‘schuitje’. Je ervaringen en problemen zijn vaak herkenbaar voor anderen. We werken met een deelnemersmap met uitgebreide informatie, bijlages en ruimte voor aantekeningen en er worden lees- en/of kijk suggesties en voorbereidingsopdrachten gegeven.
Dagdeel 1
- Rol en taken als begeleider en praktijkopleider en “De groeimindset”
- Coachend begeleiden; effectief communiceren als coach
- Profileren, presenteren en netwerken, hoe dan?
- Reflecteren STARRT er mee!
Dagdeel 2
- Geven van ontwikkelingsgerichte feedback
- Professioneel gedrag en leerdoelen
- Progressiegericht begeleiden, hoe doe je dat?
- Coachen bij prestatie- en motivatie problemen
- Het begeleidingsgesprek
Dagdeel 3
- Rol en taken stagebegeleider als beoordelaar
- De beoordelingscyclus
- Beoordelingsinstrumenten
- Het beoordelingsgesprek
- Beoordelen van praktijkopdrachten en professioneel gedrag
Resultaat
Na het volgen van deze training praktijkopleider:
- Weet je precies wat de rol van praktijkopleider inhoudt en wat de belangrijkste taken en kwaliteiten zijn.
- Begeleid je jouw leerlingen, stagiair(e)s, studenten en/of medewerkers op coachende wijze.
- Kun je je eigen expertise en mogelijkheden in het licht van de ontwikkelende student/medewerker toepassen.
- Heb je zicht op stages, stagebegeleiding vanuit opleiding en de eigen praktijk en de afstemming van activiteiten met verschillende stakeholders.
- Kun je coachen en helpen reflecteren.
- Weet je hoe je jezelf authentiek kunt presenteren richting alle belanghebbenden.
- Kun je objectief helpen beoordelen.
- Kun je gesprekstechnieken en regels van feedback toepassen in verschillende begeleidingssituaties.
- Organiseer je planmatig werkzaamheden en leertrajecten.
Praktisch
Voor wie
De training is speciaal ontwikkeld voor mensen die begeleiding geven aan medewerkers/stagebegeleiders, leerlingen, studenten of stagiair(e)s binnen de organisatie en hun bijbehorende kwaliteiten (verder) willen ontwikkelen. Ook is deze praktijkbegeleider training geschikt voor meer ervaren begeleiders die hun begeleidingsvaardigheden willen verbeteren.
Niveau: MBO-3, voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.
Studiebelasting
De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 4 uur. Voorbereidende en verdiepende opdrachten maak je in onze online leeromgeving.
Bewijs van deelname
Na het afronden van deze training ontvang je een bewijs van deelname.
Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
Deze training wordt alleen incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!