VVE-training Startblokken
Inschrijven wachtlijst
Een werkwijze voor spelactiviteiten
Startblokken is het spel georiënteerd totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Het leert pedagogisch medewerkers een werkwijze aan om betekenisvolle spelactiviteiten te ontwerpen afgestemd op de interesse, enthousiasme en actieve betrokkenheid van kinderen. Dit zijn ook de voorwaarden voor een continue ontwikkeling van jonge kinderen. Spelontwikkeling is het uitgangspunt en er wordt gewerkt met de 3B’s: betekenisvolle activiteiten, een bemiddelende rol van de volwassenen en brede ontwikkeling. De pm’er leert aan te sluiten bij wat ze de kinderen ziet doen en hoort zeggen. Aan de hand van deze observaties ontwerpt en bereidt zij activiteiten voor, die ze vervolgens uitvoert op de groep.
Waarom deze training?
Startblokken is geschikt voor toepassing in het kader van achterstandsbestrijding en richt zich op het vergroten van de onderwijskansen van kinderen in achterstandssituaties. Er is ook speciale aandacht voor het vroegtijdig opsporen, en daarmee het voorkomen of verminderen van achterstanden op het gebied van sociaalemotionele-, taal- en rekenontwikkeling.
Ieder kind is uniek en heeft een eigen rol binnen de groep. Daarom heeft Startblokken oog voor de individuele verschillen tussen kinderen op het gebied van interesses en ontwikkelingsgebieden. Met individuele aanpassingen is het geen programma dat ieder kind hetzelfde biedt, maar is maatwerk bieden goed mogelijk.
Wat je gaat leren
Het VVE-programma gaat uit van een holistische visie op het kind en op de leer- en ontwikkelingsprocessen van jonge kinderen. Dat betekent dat vaardigheden als taal en rekenen niet los worden benaderd, maar ingebed in activiteiten met spel en dagelijkse activiteiten en routines. Immers vormen deze mogelijke opstapjes voor betekenisvolle leerprocessen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
Na het volgen van de opleiding kan de pedagogisch medewerker:
- Zorgen voor een pedagogische basis en een ontwikkelingsgerichte manier van omgaan met kinderen
- Activiteiten ontwerpen en een rijke speel- en leeromgeving maken
- Kinderen systematisch begeleiden
- Verschillende activiteiten organiseren
- Handelingsgericht observeren, evalueren en registreren
- Het ontwikkelingsgericht werken uitleggen aan ouders en collega’s en met hen samen werken
“De pm’er ziet kansen, door te observeren en te luisteren en sluit aan door betekenisvolle activiteiten te bedenken. Daarbij geeft de pm’er gerichte begeleiding, hierbij is de interactie tussen kinderen onderling en samen met de pm’er essentieel “
— Startblokken trainer Sandra Broers
Programma
Kenmerkend voor het VVE-programma van Startblokken is een opzet met bouwstenen voor jou als pedagogisch medewerker. De bouwstenen zijn handvatten die pm-ers helpen een passend activiteitenplan met en voor de kinderen te maken. De bouwstenen zijn:
- Het activiteitenaanbod
- Thema’s
- Een thema geeft de activiteiten over een langere periode inhoud en het geeft samenhang aan de verschillende activiteiten die onder de noemer van dat thema plaatsvinden.
- Het pedagogisch-didactisch handelen
- Rijke omgeving voor de kinderen waar veel interactie mogelijk is
- Sensitief-responsieve houding
- Ontwerpen en plannen van activiteiten
- Begeleiden/ondersteunen en leiden/sturen van de activiteiten
- Handelingsgericht observeren en registreren
- Organisatie van de groep
- Het werken met ouders
- De doorgaande ontwikkelingslijn (overdrachtsmodellen voor als kinderen overstappen naar een volgende groep of naar school)
Werkwijze
Met deze training leren de deelnemers met het programma VVE Startblokken werken. Ze leren hoe je de diverse thema’s vormgeeft en aanbiedt, zodat zij kinderen spelenderwijs kansen bieden om leerervaringen op te doen.
Tijdens de bijeenkomsten worden ervaringen gedeeld, vragen gesteld en nieuwe kennis opgedaan. Onder leiding van een deskundige trainer komt er theorie aan bod en worden de (praktijk)opdrachten nabesproken. Het zijn interactieve bijeenkomsten waarbij er direct geoefend wordt met de theorie door middel van actieve werkvormen. Zodat de deelnemers ook de gelegenheid krijgen om van elkaar te leren en vooral elkaar te inspireren. Dus vooral leren door te doen!
De training kent een aantal coachmomenten: één coachmoment vindt plaats op locatie, twee coachmomenten vinden plaats via een online sessie met de trainer. Hierin staan situaties centraal, waarbij op de persoonlijke leerdoelen van de pedagogisch medewerker wordt ingezoomd. Voor de online sessies worden situaties afgesproken waar de pedagogisch medewerkers vooraf filmpjes van maken op de groep, zodat hier op gecoacht kan worden.
Voor wie?
Deze opleiding is geschikt voor pedagogisch medewerkers die nog geen of beperkte kennis hebben van VVE Startblokken en VVE-gecertificeerd willen worden. Met VVE Startblokken worden de pedagogisch medewerkers op een ontwikkelingsgerichte manier getraind. Zij leren zelf op een professionele manier activiteiten te plannen, uitvoeren, observeren en evalueren.
Niveau en vrijstellingenbeleid
MBO-3 diploma gericht op de kinderopvang. Voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.
Instroomeisen
Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:
- Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie;
- Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG);
- Je mag bij deze kinderopvangorganisatie praktijkopdrachten uitvoeren op de groep;
- De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je laat bijscholen op het gebied van VVE;
- De pedagogisch coach van jouw kinderopvangorganisatie maakt tijd vrij om met jou de coachgesprekken te voeren;
- Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de opleiding de officiële toestemming te organiseren.
Welke variant is geschikt voor jou?
Startblokken training
VVE-certificering wettelijke eisen volgens Wet IKK
12 bijeenkomsten van 4 uur + 3 uur coaching
Deze opleiding is geschikt voor pedagogisch medewerkers en/of coaches die nog geen of beperkte kennis hebben van een VVE methodiek en VVE-gecertificeerd willen worden. Een Startblokkentraining bestaat uit twee fases: oriëntatie en verdieping. Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname en voldoen hiermee aan de wettelijke eisen.
De scholing omvat 51 contacturen opgebouwd uit:
- 48 uren voor studiebijeenkomsten;
- 3 uren voor groepsconsultaties (bezoek en nagesprek). 3 coachmomenten: 1 coachmoment op locatie, 2 coachmomenten via een online sessie met de trainer n.a.v. gemaakte filmpjes op de groep.
Vanwege het positieve effect op de borging is er grote voorkeur voor dat 1 van de coachgesprekken door een eigen VE-coach van de organisatie gedaan wordt.
Koptraining
in overleg, 6 –7 bijeenkomsten
De koptraining VVE Startblokken is voor Pedagogisch medewerkers en/of coaches die de basistraining VVE (4VVE) hebben doorlopen of een ander VVE-certificaat in bezit hebben en verder willen met Startblokken. De koptraining biedt kennis en vaardigheden die kenmerkend zijn voor Startblokken. Vooraf aan de koptraining wordt per deelnemer een stand van zaken opgemaakt voor de certificering aan de hand van eigen leerdoelen. Tijdens de koptraining wordt er aandacht besteed aan: sociaal-culturele praktijken als bouwstenen voor het curriculum; spel als format voor alle activiteiten; een samenhangend activiteitenaanbod door het verbinden van verschillende kernactiviteiten aan elkaar; de professional als bemiddelaar tussen de betekenissen van kinderen en de educatieve doelen; handelingsgericht observeren als basis voor een aanbod voor alle kinderen.
Volledige Startblokkentraining
Programmacertificering Startblokken + VVE-certificering wettelijke eisen volgens Wet IKK, uitgegeven door ‘De Activiteit’
12 bijeenkomsten van 4 uur + 16 uur groepsconsultaties
Deze opleiding is geschikt voor pedagogisch medewerkers en/of coaches die nog geen of beperkte kennis hebben van een VVE methodiek en VVE- (én Startblokken) gecertificeerd willen worden. Een volledige Startblokkentraining bestaat uit twee fases: oriëntatie en verdieping.
Na de training is de pedagogisch medewerker in staat om het werkplan Startblokken uit te voeren. Coaches krijgen aparte opdrachten voor hun portfolio. Deelnemers die de scholing hebben afgerond, ontvangen een bewijs van deelname. Samen met een als voldoende beoordeeld Startblokkenportfolio vragen wij een certificaat aan bij De Activiteit.
De scholing omvat 64 contacturen opgebouwd uit:
- 48 uren voor scholingsbijeenkomsten (elk jaar 8 bijeenkomsten, deze zijn verdeeld over 2 jaren);
- 16 uren voor scholing op de werkvloer (groepsbezoeken met een (video-) observatie en een feedbackgesprek);
- NB: 100% aanwezigheid bij de scholingsbijeenkomsten (of in overleg een vergelijkbare vervangende opdracht) en scholing op de werkvloer.
Extra investering in tijd voor pedagogisch medewerkers:
- Uitvoering van praktijkopdrachten: 3 uren per week;
- 15 uren voor het opbouwen en maken van het portfolio en het lezen van literatuur en artikelen.
Of heb je interesse in een ander VVE-programma?
Peuters houden van spelen, leren en ontdekken. Hoe zorg je voor een pedagogische basis en een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving voor hen om te leren? Programma’s als Basistraining Vier VVE, VVE Uk & Puk, Startblokken of Piramide helpen de pm’er om jonge kinderen goed te begeleiden. Welk programma past bij jouw organisatie? Incompany te volgen vanaf 10 deelnemers.



Contact
Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.
Incompany
Deze training wordt ook incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!