Workshop Baby- en kindergebaren op de groep

Inschrijven wachtlijst

Baby- en kindergebarenmethode

Werk je met kinderen? Ben je leerkracht op een school voor speciaal of regulier basisonderwijs? Werk je in de kinderdagopvang, op een BSO of peuteropvang? Wil je meer rust op de groep doordat je gemakkelijker in contact komt met kinderen die op afstand van jou bevinden? Wil je jonge kinderen een stem ‘ in handen geven’ dat de periode overbrugt van taal begrijpen naar kunnen spreken?  Dan is deze workshop iets voor jou!

Waarom deze training?

Voor spreken is fijne motoriek nodig, maar voor gebarentaal kan een kind zijn of haar grove motoriek gebruiken. Daardoor is het voor het jonge kind mogelijk met jou te communiceren, nog voor ze gaan praten. Gebaren pas je toe bij verschillende terugkerende momenten op een opvangdag zoals eten en drinken, verschonen, voorlezen en liedjes zingen.

Programma

 • Wat zijn baby en kindergebaren?
 • Hoe kun je baby en kindergebaren gebruiken in de dagelijkse gang van zaken. 
 • Oefenen van +/- 25 gebaren aan de hand van een dagschema uit de kinderopvang of klas. 
 • Tips en handvatten hoe je deze gebaren kunt toepassen bij de dagelijkse bezigheden zoals liedjes zingen, voorlezen, eten/drinken en verschonen. 

“Het gebruik van gebaren op mijn groep zorgt voor meer rust en duidelijkheid bij mij en de kinderen.”

— Deelnemer workshop

Meer inzicht in de behoeftes en beleving van jonge kinderen

Steeds meer leerkrachten, pedagogisch medewerkers en (gast)ouders ervaren de voordelen van communiceren met gebaren. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor zichzelf en voor de groepsdynamiek. De Baby- en kindergebarenmethode geeft een kind een stem letterlijk in beide handen, het overbrugt de periode van taal begrijpen naar kunnen spreken. Een succesformule om de taalontwikkeling te stimuleren, taal visueel te maken, elkaar beter te begrijpen en meer inzicht te krijgen in de behoeftes en beleving van het jonge kind. 

Maar ook in de communicatie met oudere kinderen die al goed kunnen spreken heb je als leerkracht of pedagogisch medewerker een instrument in handen om op afstand te kunnen communiceren met een kind zonder dat je door het lokaal naar het kind hoeft toe te lopen of hard te spreken waardoor de andere kinderen gestoord worden in hun leerproces. 

Ook voor schoolgaande kinderen is het interessant om met gebaren te kunnen communiceren met elkaar. Het helpt hun een brug te slaan tussen hun zelf en anderen die moeite hebben met communiceren en/of het verstaan en begrijpen van gesproken woord. 

Voor wie

Speciaal voor leerkrachten op een school voor speciaal of regulier basisonderwijs,  gastouders, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, bij een BSO of op de peuteropvang

Studiebelasting

 De workshop duurt 3 uur en kan online gegeven worden en fysiek op locatie, datum en tijdstip in overleg.

Bewijs van deelname

Na het afronden van deze workshop ontvang je een bewijs van deelname.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Deze workshop wordt incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Ik wil meer informatie over een incompany training

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha