Workshop Ojee, de GGD

Inschrijven wachtlijst

In het kort

Herken je dat?

Onzekerheid of angst tijdens een inspectiebezoek van de inspecteur kinderopvang? Uit enquêteonderzoek binnen de kinderopvang en gastouderopvang (maart/mei 2020), waaraan 1186 pedagogisch professionals hebben deelgenomen, blijkt dat meer dan de helft van de pedagogisch professionals zich nerveus, gespannen of onzeker voelt tijdens een inspectiebezoek van de inspecteur kinderopvang. Wat voor invloed heeft dat dan op het inspectierapport?

“Het is goed dat de inspecteur er is, alleen ben ik bang dat ik iets verkeerd doe.”

Een onbehaaglijk gevoel tijdens een inspectiebezoek mag de pedagogisch professional vandaag de dag niet meer overkomen. Je kan en moet erop voorbereid zijn. Deze workshop is praktisch, inspirerend en biedt ondersteuning in het bewust worden van het eigen gedrag en handelen. Het voeren van een opbouwend dialoog, behandelen van casuïstiek en direct leren toepassen van kennis en inzichten maakt deze workshop een boost voor het zelfvertrouwen van pedagogisch professionals. Zodat pedagogisch professionals zich verder kunnen ontwikkelen en gedurende een inspectiebezoek op positieve wijze kunnen laten zien wie zij écht zijn en waar de kinderopvangorganisatie op pedagogisch vlak voor staat.

Nu weet ik wat ik moet doen als de GGD langskomt voor een inspectie.

Jacinda – pedagogisch medewerker

Programma

Met de ingang van de Wet Kinderopvang in 2005 kent de kinderopvang een wettelijk kader voor kinderopvang in Nederland. Iedere kinderopvanglocatie en gastouderopvang dient verantwoorde opvang te bieden die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving.

De workshop Ojee de GGD biedt pedagogisch professionals een stevige basis om zelfverzekerd en overtuigend de inspectie tegenmoet te treden. Pedagogisch professionals worden zich bewust van het eigen coping-gedrag en leren hiermee om te gaan. De workshop is een leeractiviteit die aan de slag gaat met het hart (gevoel, vaardigheden en gedrag) en niet enkel met het hoofd (kennisoverdracht).

Hoe de workshop eruit ziet

 • Mogelijke voorkennis wordt geactiveerd om in te kunnen spelen op het startpunt van de groep. Dat noemen wij maatwerk.
 • Er volgt uitleg van de coping-gedragen: vermijden, vechten, vluchten en verdwijnen volgens Rogers et al. Wij noemen het de 4 V’s. Het doel is om eigen (onbewust) gedrag te leren herkennen en erkennen.
 • In de volgende stap maken we onze borst nat voor een feitenfontein. Aan de hand van stellingen over organisatiebeleid die betrekking hebben op inspecties, maken we ruimte voor intervisie waarin we coping-gedrag signaleren. In de workshop is persoonlijk contact en een veilige context van belang. Een must die we onze deelnemers bieden.
 • Vanuit het coping-gedrag schakelen we over naar het perspectief van de inspecteur. Er wordt kennis verkregen over de kijkwijze van de inspecteur. Wat je bijvoorbeeld juist wel of niet kan zeggen, wat een risicoprofiel is en hoe je dit tijdens een inspectie mogelijk kunt herkennen.
 • Met alle informatie gaan we aan de slag. We gaan oefenen met het omgaan van het eigen coping-gedrag en oefenen met het omgaan van de vraagstelling van de inspecteur. Met als doel om het geleerde toe te passen en te oefenen met casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Want betekenisvol leren doe je door te doen en te ervaren.

Resultaat/leerdoelen

 • kennis en inzicht van coping-gedragingen;
 • kennis om eigen (on-)bewust gedrag te leren herkennen; 
 • een opbouwend dialoog: emPOWERment!;
 • de ruimte om met casuïstiek aan de slag te gaan;
 • verkregen kennis en inzichten worden direct toegepast; 
 • de mogelijkheid om te ontwikkelen en reflecteren;
 • kennis en inzicht van het verloop van een inspectie en de manier waarop de inspecteur kijkt;
 • tools om mee te nemen en in te zetten in de praktijk;

Praktisch

Voor wie

Iedereen die werkt in de kinderopvang.

Studiebelasting

Een 3 uur durende workshop met max. 10 á 15 p. per groep onder leiding van twee workshopleiders en inclusief Eerste Hulp Bij Inspectie- waaier en ansichtkaart.

Bewijs van deelname

Na het afronden van deze training ontvang je een bewijs van deelname.

Samenwerking

De workshop is in samenwerking met kinderopvangorganisaties en inspecteurs ontwikkeld door SiS2 Organisatie- en teamontwikkeling en Rick in de kinderopvang.

Ojee de GGD het spel

De leukste en meest efficiënte manier om je voor te bereiden op een GGD- inspectie kinderopvang. Bereid je personeel op een ontspannen manier voor op een GGD-inspectie.
Speldoos 20x20cm, Spelbord 40×40 cm6 Pionnen, dobbelsteen, vragenkaartjes en complimentsterren.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Deze training wordt alleen incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Meer leren

  Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

  In deze incompany training leert jouw team werken met de meldcode. Op welke signalen moet je letten? Wanneer is ingrijpen gewenst?

  Workshop Baby- en kindergebaren

  Wil je jonge kinderen een stem ‘ in handen geven’ dat de periode overbrugt van taal begrijpen naar kunnen spreken?  Dan is deze workshop iets voor jou!