Vind jouw antwoord hier
Wist je dan 90% van de vragen die ons gesteld worden, beantwoord worden in onderstaande veelgestelde vragen?
Mogelijk staat het antwoord op jouw vraag daar tussen.
Is alleen de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar voldoende om te kunnen werken in de kinderopvang?
Nee. Het certificaat is alleen geldig in combinatie met een diploma uit de FCB diplomalijst. Daarnaast is zijn er meer verplichte cursussen en trainingen die je moet volgen om in de kinderopvang aan de slag te gaan. Denk aan een erkende kinder-EHBO training of een babyspecialisatie. Stem dit af met de kinderopvangorganisatie waar je bij voorkeur boventallig meedraait.
Is het certificaat van de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar erkend?
Ja, Pedagogiek 0-13 jaar staat op de lijst van het FCB als erkende scholing.
Mogen de deelnemers van deze opleiding intallig ingezet worden?
Per organisatie wordt hier verschillend mee om gegaan, met name vanwege de werkdruk momenteel in de kinderopvang. Het heeft de voorkeur om boventallig ingewerkt te worden. Is dit niet mogelijk, zorg er in ieder geval voor dat er voldoende tijd wordt vrijgemaakt om de praktijkopdrachten te maken.
Is er een plek nodig om op een groep te staan tijdens de opleiding?
Ja, voor deze opleiding is het van belang dat je de opgedane kennis in de praktijk gaat uitoefenen. Daarom is een plek bij een kinderopvangorganisatie of buitenschoolse opvang noodzakelijk om de opleiding te kunnen volgen. Je voert hier bij voorkeur boventallig opdrachten uit op de groep.
Is een BSO-groep ook geschikt om de opdrachten uit te voeren op de groep?
De buitenschoolse opvang is ook geschikt om opdrachten boventallig op de groep uit te voeren. Wel raden wij aan om altijd mee te draaien op een groep waar je later ook wilt gaan werken. Dus als je in de kinderopvang voor groepen van 0-4 jaar gaat werken, je daar ook de praktijkopdrachten uitvoert en bij voorkeur boventallig meedraait.
Is een stageovereenkomst nodig?
Nee, omdat de opleiding maar bestaat uit 3 dagdelen, is een officiële stageovereenkomst niet van toepassing. Het is aan de organisatie hoe dat juridisch geregeld wordt met de deelnemer. De startopdracht in de leeromgeving lijkt een beetje op een stageovereenkomst, waarin afspraken worden gemaakt met de pedagogisch coach. Een VOG is wel noodzakelijk, deze vraagt de kinderopvanglocatie aan.
Bij sommige kinderopvangorganisaties krijgen de deelnemers een (tijdelijk) contract in de functie van ‘pedagogisch medewerker in opleiding’, waarin slagen voor deze opleiding als voorwaarde is gesteld. Maak hier zelf met elkaar afspraken over.
Worden de praktijkuren op de groep betaald?
Het is aan de kinderopvangorganisatie hoe dit wordt geregeld.
Wat als ik de bijeenkomst niet kan bijwonen?
Voor de accreditatie is het van belang dat je alle 3 de bijeenkomsten bijwoont. Is dit door overmacht niet mogelijk? Dan zal Kans² eerst proberen je onder te brengen bij een andere groep. Is dit niet mogelijk? Dan zal Kans² met op-maat-oplossing komen, met goedkeuring van het FCB. Indien je 2 bijeenkomsten mist, moet je opnieuw starten met de opleiding.
Voor de GGD heb ik een bewijs aan aanmelding voor de opleiding nodig. Hoe vraag ik dit aan?
In de digitale leeromgeving kan je een bewijs van inschrijving downloaden. Met dit bewijs kan jouw organisatie (bijv. voor de GGD) aantonen dat jij deelneemt aan de opleiding. Kom je er niet uit? Stuur een mailtje naar info@kanskwadraat.nl en benoem de situatie. Vermeld altijd in welke opleidingsgroep je deelneemt aan de opleiding.