Werf zijinstromers voor de opleiding Pedagogiek 0-13 jaar

Pedagogisch medewerkers met ervaring uit andere branches

Werving van zijinstromers voor de kinderopvang is een veelgebruikte methode om personeel aan te trekken. Kans2 is een van de partijen die zijinstromers opleidt voor de functie van pedagogisch medewerker. Heb jij hulp nodig bij het werven van nieuwe medewerkers? Wij ondersteunen je graag bij de werving en opleiding van nieuw personeel.

Steeds meer diploma’s zijn geschikt (en die lijst blijft groeien) om met een aanvullend bewijs te voldoen aan de kwalificatie-eisen voor de functie van pedagogisch medewerker. Het gaat niet alleen om verouderde diploma’s uit de kinderopvang. Ook zijinstromers met diploma’s uit andere branches (bijvoorbeeld de verpleging en gehandicaptenzorg) die graag in de kinderopvang willen werken, kunnen met de opleiding Pedagogiek 0-13 jaar hun aanvullend bewijs halen.

Tips voor het werven van nieuw personeel

 • Heb inzicht in de doelgroep voor deze opleiding. Bekijk de diplomalijst en probeer die specifieke doelgroepen te benaderen.
 • Benadruk dat de overstap naar de kinderopvang redelijk eenvoudig te maken is door opleidingsmogelijkheden en begeleidingsmogelijkheden in de praktijk.
 • Benoem in een vacature gratis scholing i.c.m. met een arbeidscontract (waarbij je de deelnemer bijvoorbeeld tijdens deze opleidingsperiode inschaalt als pedagogisch medewerker in opleiding).
 • Trek nieuwe medewerkers aan, bijvoorbeeld oud-medewerkers of sollicitanten waarvan het diploma niet meer geldig was, maar nu i.c.m. het certificaat wel. Ga hiervoor jullie archieven bij langs.
 • Zorg dat je huidige medewerkers behoudt, denk aan BSO-medewerkers die overstap willen maken naar kinderopvang en daarmee meer uren kunnen maken. 
 • Zet een campagne op en maak een plan met de marketingafdeling. Externe marketing inkopen kan ook een mogelijkheid zijn.

Wij helpen je graag bij het werven van nieuw personeel

Vul de contactgegevens in en we nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wil meer informatie over de werving van nieuw personeel

  Ik wil meer informatie over de hulp bij de werving van zijinstromers

  Organisatie

  Jouw naam

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Wie doet de werving van nieuw personeel?

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Zes tips voor het inwerken van nieuwe medewerkers

  Hoe zorg je ervoor dat de zijinstromers een prettige introductie ervaren bij jouw kinderopvangorganisatie?

  Afstemmen inwerkprogramma

  Stem het inwerkprogramma van jullie organisatie af op de opleiding. Zorg voor goede begeleiding, ook na voltooiing van de opleiding. Zowel met een maatje op de groep, als een pedagogisch coach. Deze staan paraat bij vragen, lastige situaties en houden een oogje in het zeil.

  Betrek het team

  Bespreek met het team wat de opleiding inhoudt en welke achtergrond de zijinstromer meebrengt. Zo maak je meteen bespreekbaar waarom de zijinstromer sneller op de groep mag werken.

  Warm welkom

  Zorg voor een warm welkom. Wat dat inhoudt? O.a. een fijne en veilige sfeer, een open houding van het team waar je vragen mag stellen en mag leren van je fouten. Daarnaast is het uitspreken van waardering en het geven van een compliment een katalysator voor verdere groei van je nieuwe medewerker.

  Erken talent en ervaring

  Erken de talenten, werkervaring en intrinsieke motivatie van de zijinstromer en maak hier gebruik van. Denk aan ervaring met observeren, samenwerken met ouders, etc.

  Verder leren op de groep

  Maak ook een plan hoe je als team de zijinstromer kan helpen bij wat nog wel aangeleerd moet worden op de groep. Hiermee laat je weten dat je talenten van het huidige team ziet.

  Opstellen leerplan voor na de opleiding

  De opleiding Pedagogiek 0-13 jaar zet in op borging van kennis en vaardigheden en een ‘leven lang leren’. Een deelnemer is na het voltooien van de opleiding nog niet klaar met leren. Maak hier een persoonlijk leerplan voor. Denk aan de verplichte opleidingen zoals Kinder-EHBO en taalniveau 3F. Of een VVE-training, een training Meldcode Kindermishandeling of een babyopleiding om ook in de babyopvang te mogen werken.